Se vor amâna alegerile din SUA?

0
710

Donald Trump, Președintele Statelor Unite ale Americii, a sugerat joi, 30 iulie, amânarea alegerilor prezidențiale, dat fiind contextul incert cauzat de pandemia COVID-19.

Propunerea a stârnit o serie de reacții, însă cea mai importantă întrebare este, de fapt, dacă Trump are autoritatea necesară să ducă la capăt aceasta inițiativă.

Într-o postare pe Twitter, președintele critică votul prin corespondență, evidențiind lejeritatea cu care se poate comite fraudă, iar una dintre soluțiile prevenirii unui rezultat incorect poate fi amânarea scrutinului.

Cu vot universal prin corespondență, 2020 (alegerile din – n. red.) vor fi cele mai incorecte și mai fraudate alegeri din istorie. Va fi o mare rușine pentru SUA. Să amânăm alegerile până când oamenii vor putea vota în condiții de siguranță și adecvat

Deși sondajele nu arată o situație favorabilă pentru actualul președinte, competiția cu democratul Joe Biden este strânsă. De fapt, unul dintre motivele pentru care Trump își conturează discursul în jurul fraudei în alegeri, în contextul pandemiei, derivă din ascensiunea și creșterea popularității contra-candidatului său.

Dar cine decide?

Preşedintele Trump nu are absolut nicio autoritate legală să amâne alegerile”, declară profesorul Joshua Douglas de la Universitatea din Kentucky, expert în legislaţie electorală.

Conform cadrului constituțional al SUA, alegerile electorale reprezintă o atribuție a Congresului, iar din anul 1845, acestea au loc în prima zi de marți din luna noiembrie, indiferent de crizele interne sau internaționale.
Teoretic, Congresul poate acorda legitimitate executivului de a amâna alegerile, conform unui raport din 2004 al Serviciului de Cercetare al Congresului, însă Partidul Democrat deține majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Astfel, această schimbare de mare amploare pare a fi imposibil de realizat.

Din păcate, Trump nu se bucură de susținere, iar sugestia nu a fost acceptată nici de colegii săi. „Este genul de declarație care captează atenția presei, dar mă îndoiesc că vă primi vreo atenție serioasă. Am avut alegeri în fiecare noiembrie din 1788 și până acum, și mă aștept că așa va fi anul acesta”, declară senatorul John Thune.

Propunerea lui Trump a atras atenția presei, însă nu are un fundament solid. Cu toate acestea, cetățenii americani își vor vota președintele la data de 3 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.