Proteste în Israel. De ce este acuzat premierul Benjamin Netanyahu?

0
506

Israelul este scena mai multor manifestații împotriva guvernului, mai exact împotriva premierului Benjamin Netanyahu. Mii de israelieni acuză liderul politic de corupție și o gestionare deficitară a pandemiei, conform AFP.

Grupuri organizate de cetățeni au protestat și sâmbăta, 1 august, în diferite localităţi din Israel, în intersecţii sau pe poduri. Purtând măști de protecție, aceștia au ridicat pancarde în care își exprimă nemulțumirea față de acțiunile guvernului Netanyahu. De asemenea, în apropierea reşedinţei premierului din Ierusalim și a celei particulare din Cezareea, mai mulți protestatari au cerut puternic demisia prim-ministrului din funcția pe care o deține din anul 2009.

Protestatarii critică modul iresponsabil în care a fost gestionată criza pandemiei, Netanyahu fiind acuzat, printre altele, de relaxarea prematură a măsurilor de izolare pentru a preveni răspândirea virusului şi de o lipsă de pregătire pentru un eventual al doilea val.

Potrivit presei locale, în Tel Aviv sute de manifestanţi au protestat împotriva şomajului şi a lipsei ajutoarelor guvernamentale. Şomajul în ţară este acum de peste 20% din cauza reducerilor în activitate determinate de pandemie.

Protest în Piața Rabin din Tel Aviv, împotriva şomajului şi a lipsei ajutoarelor guvernamentale, în data de 11 iulie.

De mai multe săptămâni, protestatarii îşi strigă nemulţumirea faţă de premierul Netanyahu, inculpat în noiembrie 2019 pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Cum răspunde premierul?

Sâmbătă, oficialul a acuzat două canale de televiziune care au relatat pe larg fiecare manifestație că „fac propagandă pentru protestatarii anarhişti de stânga” și a condamnat, în general, întreaga mass-media că ignoră natura violentă a protestelor şi apelurile la uciderea premierului şi a familiei sale.

Încearcă cu disperare să otrăvească publicul pentru a da jos un prim-ministru de dreapta puternic”, susţine Likud, partidul premierului Netanyahu, într-o postare pe Twitter preluată de premier. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.