Laureatul premiului Nobel pentru pace, John Hume, a murit

0
657
Sursa: SDLP Twitter

Fostul lider al Partidului Social Democrat și Laburist (SDLP), John Hume, a decedat în dimineața aceasta în casa sa din orașul natal Londonderry. Hume, considerat unul dintre arhitecții acordului de pace Good Friday din Irlanda de Nord, a câștigat premiul Nobel pentru pace în 1998.

Hume este considerat ca fiind cea mai importantă figură politică a Irlandei din secolul al XX-lea. Pentru eforturile sale în reluarea negocierilor de pace din regiunea Britanica, a primit premiul Nobel împreună cu liderul Partidului Unionist din Ulster de atunci, David Trimble. Printre realizările sale politice, este creditat ca fiind mintea din spatele acordurilor Sunningdale și Belfast, care au rezolvat conflictele violente din regiune și au deschis calea unei inițiative comune între guvernul britanic și cel irlandez.

Actualul lider al SDLP, Colum Eastwood, a scris pe Twitter: „Derry, și toată insula, este astăzi în doliu după trecerea prietenului nostru, lider și cel mai bun împăciuitor. Nu vom putea niciodată răsplăti tot ce a făcut John pentru noi, dar putem trăi valorile care au însemnat atât de mult pentru el.”

De asemenea, ministrul de externe irlandez, Simon Coveney a adus un omagiu omului politic, spunând: „Irlanda, și noi toți, ar trebui sa ne plecăm capul în respect și mulțumire. Ce om extraordinar, împăciuitor, politician, lider, susținător al drepturilor civile, familist, om din Derry, inspirație. Odihnească-se în pace, și fie ca moștenirea sa să trăiască în continuare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.