Japonia comemorează 75 de ani de la atacul cu bomba nucleară de la Hiroshima

0
932
Sursa imagine: The New York Times”

Data de 6 august 1945 reprezintă un eveniment istoric important pentru Japonia: se împlinesc 75 de ani de când Hiroshima a fost devastată de atacul nuclear. Atacul a fost unul devastator și este definitoriu pentru secolul 20 și pentru istoria întregii lumi. 

Japonia a comemorat joi, 6 august 2020, primul atac nuclear din istorie, însă restricțiile impuse de pandemia de coronavirus au limitat omagiile aduse victimelor, după cum relatează BBC. 

Bomba aruncată de către un american către Hiroshima a dus la decesul a aproximativ 140 de mii de persoane. Trei zile mai târziu, a doua bombă nucleară a fost aruncată peste orașul Nagasaki. A urmat capitularea Japoniei, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial. 

Joi, prim-ministrul japonez, Shinzo Abe și primarul orașului Hiroshima s-au alăturat supraviețuitorilor și descendenților în Parcul Păcii pentru a comemora victimele atacului nuclear. Parcul este de obicei plin de oameni cu ocazia comemorării, însă anul acesta au fost respectate restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Depunerea coroanelor și aprinderea lumânărilor plutitoare nu au avut loc și anul acesta din cauza pandemiei, oamenii fiind nevoiți să urmărească ceremonia online. Prezența a fost redusă semnificativ pentru respectarea regulilor de distanțare socială, astfel participanții au purtat măști și a existat o distanță între scaune.

La ora 8.15 a avut loc un moment de reculegere, exact la ora la care a fost aruncată bomba cu 75 de ani în urmă. Primarul orașului Hiroshima a declarat: „La 6 august 1945, o singură bombă atomică ne-a distrus orașul. Zvonul la acea vreme spunea că nimic nu va crește aici pentru 75 de ani. Și totuși, Hiroshima și-a revenit, devenind un simbol al păcii”. 

Din ceremonie nu a lipsit discursul premierului, care și-a exprimat condoleanțele: „Îmi exprim cu reverență sincere condoleanțe sufletelor numărului mare de victime ale bombei atomice.”, conform site-ului oficial al guvernului. Acesta a declarat că „acest oraș frumos a reușit într-un mod demn de admirat reconstrucția prin efortul strămoșilor noștri”. Premierul a menționat că acest atac nu trebuie să se repete niciodată și că Japonia încearcă să avanseze eforturile comunității internaționale pentru a realiza o lume „liberă de arme nucleare”. 

Shinzo Abe a postat și pe Twitter mesaje semnificative cu ocazia comemorării, printre care: „Japonia este singura țară capabilă să facă apel la populație despre groaza bombelor atomice și despre tragedia bombardamentelor atomice.”


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.