Macron, alături de Beirut: libanezii au semnat o petiție online care solicită ca țara „să fie plasată sub un mandat francez pentru următorii 10 ani”

0
522
Sursa: ABC News

Mișcarea lui Emmanuel Macron pentru a spori influența țării sale în Liban a dezvăluit imaginea unui președinte francez cu încredere și instinct politic, pregătit să valorifice acest moment atât de important în arena politică mondială.

Adversarii președintelui francez l-au acuzat pe Macron de neocolonialism, dar analiștii au fost, în general, impresionați de mișcarea acestuia. Reprezentând prima vizită a unui lider străin de la dezastrul din capitala Libanului, Emmanuel Macron a fost întâmpinat de urale pe străzile din Beirut, promițând ajutor internațional imediat – dar nu fără reforma radicală a unei clase politice văzută, pe larg, ca fiind dominată de corupție și incompetență.

„Acesta va rămâne un moment major în politica externă a lui Macron”, a declarat corespondentul diplomatic pentru Le Monde, Piotr Smolar. „Atât din punct de vedere al imaginilor – mulțimile care apelează la Franța pentru salvare – cât și al cuvintelor, extrem de dure, îndreptate către clasa conducătoare libaneză. Revendicările de interferență sunt inteligibile, dar cutremurătoare. ”

Benjamin Haddad, de la Consiliul Atlantic, a replicat pe Twitter: „Istoria contează. Franța are o legătură specială cu Libanul, o responsabilitate istorică. Imaginile cu Emmanuel Macron din Beirut sunt emoționante și puternice. Lumea îl urmărește.”

În Liban, un fost protectorat francez, apariția liniștitoare a președintelui Franței a câștigat aplauzele mulțimilor. Până joi, aproape 60.000 de persoane au semnat o petiție online prin care au cerut ca țara „să fie plasată sub un mandat francez pentru următorii 10 ani”.

Joi, la Beirut, președintele francez a arătat un talent pentru campania la firul ierbii, pe care rareori este capabil să îl implementeze în Franța. El a oferit unei femei care l-a implorat pentru ajutor o îmbrățișare îndelungată, atrăgând urale din mulțime.

Macron a declarat că „nu va interveni niciodată în politica libaneză”, ci că va căuta „o nouă înțelegere politică” din partea liderilor țării, încercând să pună presiuni în scopul obținerii unei schimbări. „O să vorbesc cu ei… Îi voi trage la răspundere”, a declarat președintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.