SUA impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali din China și Hong Kong, pentru reprimarea protestelor pro-democrație

0
585
Sursa: forbes.com

Guvernul american a instituit sancțiuni împotriva a 11 funcționari din Hong Kong și China, pentru reprimarea libertății de exprimare și a libertăților politice din oraș, a declarat departamentul de Trezorerie american. Printre oficialii sancționați se află șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, secretarii cabinetului pentru justiție și securitate și comisarul poliției provinciei. Totodată, au fost sancționați și oficiali din China continentală, precum Luo Huining, directorul oficiului guvernamental chinez de legătură din Hong Kong și directorul pentru Afacerile provinciilor Hong Kong și Macao din Cadrul Consiliului de Stat.

‘Statele Unite sunt alături de cetățenii din Hong Kong și ne vom folosi de toate instrumentele pentru a-i viza pe cei care le subminează autonomia’ a declarat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnunchin, după ce acum o lună, președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv ce urmărea pedepsirea Chinei pentru legea securității naționale impuse în Hong Kong. În urma sancțiunilor instituite, bunurile oficialilor aflate pe teritoriul Statelor Unite vor fi înghețate, iar acestora le va fi interzis să călătorească în SUA. Printre liderii vizați se află și șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, care conform departamentului de trezorerie, este ‘direct responsabilă pentru punerea în aplicare a politicilor de la Beijing de suprimare a libertății și a proceselor democratice’.

‘Partidul Comunist Chinez a arătat că Hong Kong nu se va mai bucura niciodată de gradul ridicat de autonomie care a fost promis de Beijing locuitorilor orașului’ a declarat și secretatul de stat, Mike Pompeo, vineri. ‘Statele Unite vor trata, prin urmare, Hong Kong-ul ca ‚o singură țară, un singur sistem’ și vor lua măsuri împotriva persoanelor care au zdrobit libertățile locuitorilor din Hong Kong.’

Între timp, reacțiile negative din partea oficialilor din provincie nu au întârziat să apară. Eduard Yau, Secretarul pentru Comerț și Dezvoltare Economică a denunțat măsurile ca fiind ‚nerezonabile și barbare’, avertizând totodată că aceste sancțiuni vor afecta, pe termen lung, companiile americane. ‚Nu găsesc niciun motiv plauzibil pentru acest amestec grosolan al unei țări străine în chestiunile Hong Kong- ului. Nu cred că (sancțiunile) sunt necesare sau făcute într-un mod civilizat. Având în vedere interesele dintre Hong Kong și SUA, o asemenea impunere de măsuri nerezonabile ar trimite un semnal foarte greșit investitorilor americani din Hong Kong și invers. În cele din urmă, SUA va avea de suferit consecințe și desigur, relațiile cu Hong Kong vor fi afectate’ a mai adăugat Yau.

‚Ultimele măsuri ale guvernului american împotriva oficialilor noștri este o mișcare lipsită de respect, care va submina relațiile Hong Kong- SUA în mai multe privințe’ a transmis oficial și executivul din Hong Kong. Totodată, un purtător de cuvânt al executivului a acuzat Statele Unite de folosirea teritoriului ‚ca pion în planul său de a crea probleme în relațiile SUA- China.’

În același timp, reprezentații de la Beijing au calificat măsurile drept ridicole, afirmând că ‚intimidarea și amenințările nu vor reuși să sperie poporul chinez.’

Sancționarea oficialilor marchează o escaladare a tensiunilor dintre Washington și Beijing, fiind anunțată la câteva ore după ce Trump a declarat că va interzice aplicațiile chineze TikTok și WeChat pe teritoriul Statelor Unite, dacă în 45 de zile nu își vând operațiunile din SUA unor companii americane.

În ultimele luni Washington a impus sancțiuni și unor oficiali din China continentală pentru violarea drepturilor omului în Xinjiang și Tibet, însă măsurile au reprezentat mai mult un act simbolic, întrucât oficialii nu aveau legături semnificative cu SUA. Cei 11 oficiali vizați de această dată vor fi avea bunurile aflate pe teritoriul Statelor Unite înghețate, însă nu este încă cert dacă vreunul dintre ei va fi într-adevăr afectat financiar.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.