Uniunea Europeană: Alegerile prezidențiale din Belarus nu au fost ‘nici libere, nici echitabile’

0
576
Sursa: trtworld.com

Uniunea Europeană a declarat că alegerile prezidențiale din Belarus, în care președintele Alexander Lukashenko a părut să câștige 80% din voturi nu au fost ‘nici libere, nici echitabile’, condamnând totodată reprimarea violentă a protestelor izbucnite în țară.

Josep Borell, Înaltul Reprezentat al Uniunii pentru afaceri externe a transmis printr-un comunicat de presă poziția Uniunii Europene față de alegerile prezidențiale din Belarus și protestele ce au izbucnit în urma rezultatelor, denunțate de susținătorii opoziției ca fiind fraudate. ‘Alegerile nu au fost nici libere, nici echitabile’ a declarat acesta, făcând referire la mai multe ‘rapoarte credibile’ ale observatorilor autohtoni, ce au arătat că procesul electoral nu s-a conformat standardelor internaționale așteptate de la un stat membru al OSCE. Acesta a condamnat violența ‘disproporționată și inacceptabilă din partea autorităților’ și a anunțat că UE are în vedere sancțiuni împotriva celor responsabili.

‘În timpul campaniei electorale, poporul din Belarus a demonstrat dorința de schimbare democratică. Cu toate acestea, alegerile nu au fost nici libere, nici echitabile. Autoritățile statului au dat dovadă de o violență disproporționată și inacceptabilă, provocând cel puțin un deces și numeroși răniți. Mii de oameni au fost reținuți, iar reprimarea libertății de adunare, a mass-mediei și de expresie s-a intensificat. Solicităm autorităților din Belarus eliberarea imediată și necondiționată a tuturor celor reținuți’, a declarat Borell, anunțând totodată o ‘revizuire aprofundată a relațiilor UE- Belarus’.

‘Alegerile prezidențiale din Belarus nu au fost nici libere, nici echitabile. Violența din partea statului și reprimarea libertăților și drepturilor sunt inacceptabile. UE va efectua o revizuire a relațiilor cu Belarus și va lua măsuri împotriva celor responsabili’ a declarat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare pe Twitter.

În urma alegerilor desfășurate duminică în Belarus, președintele în exercițiu, Alexandr Lukashenko ar fi obținut 80,23% din voturi, câștigând un al șaselea mandat. Victoria i-a fost însă contestată de mii de cetățeni, care l-au acuzat de fraudă electorală și au ieșit în stradă să protesteze față de rezultatele alegerilor. Autoritățile au intervenit brutal, iar confruntările violente dintre manifestanți și forțele de ordine au rezultat într-un deces și mai mulți răniți.

Principala sa rivală Svetlana Tikhanovskaya, care a atras mulțimi mari la mitinguri, dar a luat oficial doar 9,9% din voturi, a fost obligată să se refugieze în Lituania.

Uniunea Europeană a cerut, de asemenea, conducătorilor din Belarus să se angajeze într-un dialog ‚autentic și inclusiv’ cu societatea, pentru a evita noi violențe. ‚UE va continua să sprijine un Belarus democratic, independent, suveran, prosper și stabil’ a mai transmis blocul comunitar, urmând ca situația să fie discutată în detaliu la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai UE, pe 27-28 august, la Berlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.