ONG-ul american The Exodus Road are drept obiectiv lupta împotriva traficului de persoane și a exploatării minorilor în industria sexului. Într-un material făcut disponibil în newsletter-ul lor, ne propun 10 moduri practice prin care fiecare dintre noi putem să luptăm cu acest flagel global.

1. Educația pe subiect

Deși pare un subiect simplu, sclavia modernă este un subiect înțeles cu adevărat de puțini. Petrece timp online cercetând acest subiect. Citește o carte despre asta. Urmărește un videoclip cu mărturia unui supraviețuitor.

2. Conectează-te pe social media

Dă follow pe Facebook, Instagram sau pe rețeaua ta socială preferată la cinci organizații care luptă cu traficul de persoane, cum este The Exodus Road. Atunci când îți apare în feed o poveste, dă share și ajută la creșterea gradului de conștientizare. Folosește-te de influența ta online pentru a educa pe alți.

3. Donează

Caută organizații reputabile către care să donezi. Asigură-te că organizația are un model de finanțare sustenabil, transparent și că prezintă clar acțiunile realizate cu aceste donații. Fiecare contribuție contează.

4. Susține copii vulnerabili

Adesea, cei mai vulnerabili minori față de flagelul sclaviei și exploatării sexuale sunt cei care provin din familii dezbinate, aflați în grija sistemului. Donează către organizațiile care au grijă de ei sau chiar mai bine, gandește-te la adopție!

5. Cumpără responsabil

Dedică puțin timp în a afla mai multe despre modul în care produsele pe care le cumperi sunt fabricate. Adesea, multe din produsele uzuale din viața noastră sunt fabricate cu ajutorul minorilor, în condiții groaznice. Identifică companiile care au drept obiectiv eliminarea acestui flagel din lanțul lor de producție și cumpără de acolo. Costă mai mult dar și sclavia costă, doar că te aștepți să plătească altcineva acel preț.

6. Oferă-te voluntar pe plan local

Caută organizațiile non-guvernamentale din orașul tău și oferă-te să ajuți. Adesea doar o mână în plus pentru diverse acțiuni contează enorm. Gândește-te că majoritatea acestor organizații sunt subfinanțate și au lipsă de personal. Chiar și o vizită și un zâmbet le va aduce acelor copii o mângâiere!

7. Participă la Luna Conștientizării Traficului de Persoane

Luna ianuarie este dedicată conștientizării asupra acestui flagel. Profită și vorbește-le colegilor de la muncă despre acest fenomen. Puteți să organizați o mică licitație și să donați fondurile strânse în acest sens către un ONG. Toată lumea are chestii vechi prin casă, sau poate să facă o prăjitură sau orice altceva care ar putea să aducă fonduri pentru această cauză.

8. Folosește-ți vocea

Ești un cetățean deci ai drepturi, responsabilități și putere. Nu subestima puterea de a scrie reprezentantului tău local sau în Parlament și întreabă-l ce face pentru a combate acest flagel. Vocea ta contează, dacă o faci auzită.

9. Nu te uita în altă parte

Dacă ai motive să suspectezi că o persoană este traficată sau în pericol de a fi traficată, nu te uita în altă parte! S-ar putea să fii singura șansă pentru acea persoană. În România, acest număr este 0 800 800 678, pus la dispoziție de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. Serios, oprește-te acum din ce faci și adaugă numărul în telefon!

10. Găsește-ți locul în acest puzzle

Fiecare dintre noi are un loc diferit în acest puzzle dificil. Avem uneori impresia că acest fenomen este prea mare pentru noi pentru a-l învinge, că este treaba autorităților, că nu ne privește. Încetează să crezi asta și înțelege că ai mai multă putere decât crezi. Folosește-o cu înțelepciune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.