SUA nu vrea să se alăture grupului internațional OMS pentru găsirea unui vaccin

0
986

Guvernul SUA  a declarat că nu va participa la inițiativa globală de dezvoltare, fabricare și distribuire a unui vaccin împotriva noului coronavirus, scrie The Guardian.

Mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX) este un plan dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), condus de alianța pentru vaccinuri (GAVI), împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI). Acest mecanism urmărește să accelereze dezvoltarea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze accesul fiecărei țări. Peste 170 de țări au fost în discuții luna trecută pentru a se alătura COVAX, după cum a anunțat OMS. 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat într-un comunicat publicat marți că „Statele Unite nu vor fi constrânse de organizațiile multilaterale influențate de corupția Organizației Mondiale a Sănătății și de China”. De asemenea, Deere a declarat că președintele va depune toate eforturile pentru a furniza medicamente eficiente împotriva noului coronavirus. 

Administrația a anunțat în luna mai că se retrage de la OMS și își reduce fondurile pentru organizație, SUA fiind  cel mai mare finanțator al organizației. Donald Trump a susținut că OMS a fost controlată și influențată de China. 

Experții din domeniul sănătății spun că refuzul SUA de a se alătura COVAX înseamnă dezvoltarea unui vaccin propriu și încurajează alte țări să facă la fel, lucru care ar putea duce la acumularea vaccinului și prețuri mai mari pentru doze. 

Suerie Moon, codirector al Centrului Global de Sănătate la Institutul Absolvent de Studii Internaționale și Dezvoltare din Geneva, a declarat pentru Washington Post că neparticiparea SUA la această inițiativă a fost „o adevărată lovitură” la efortul global de asigurare a unui vaccin. 

Trump a declarat că scopul său a fost să dezvolte un vaccin până în ziua alegerilor, deși experții în sănătate au indicat că probabil va dura mult mai mult timp până a obține un vaccin testat și aprobat.

Oficialii de la OMS au avertizat împotriva impactului „naționalismului vaccinului”, care ar fi observat dacă țările mai bogate acumulează doze de vaccin împotriva COVID-19. 

„Nimeni nu este în siguranță până ce toată lumea este în siguranță. Nicio țară nu are acces la cercetare și dezvoltare, producție și la întregul lanț de aprovizionare pentru toate medicamentele și materialele esențiale, a declarat luna trecută directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Trebuie să prevenim naționalismul vaccinului”, a adăugat acesta. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.