Tabără de refugiați din Grecia răpusă de incendii

0
694
Sursa: NBC News

Mii de refugiați au fugit de flăcările izbucnite miercuri în tabăra unde locuiau din insula Lesbos din Grecia. Tabăra Moria, care adăpostește peste 12.000 de oameni a fost complet distrusă în urma unui incendiu brusc. În prezent, guvernul se ocupă cu găsirea unor alternative pentru a adăposti refugiații care au rămas pe străzile din jurul taberei.

Cauza incendiului nu este momentan cunoscută, dar se crede că acesta a fost început în mod deliberat, deoarece focul a izbucnit concomitent în mai multe părți ale taberei. Incendiul s-a petrecut după miezul nopții, reușind să distrugă majoritatea taberei până să fie dimineață. Lesbos a intrat în stare de urgență, iar guvernul grec a trimis echipaje de poliție pentru a menține ordinea în zonă. Din fericire, nu au fost raportate victime. Refugiații, fiind nu numai aglomerați în tabără, dar și forțați să stea înăuntru din cauza restricțiilor venite în urma pandemiei de Coronavirus, s-au întors în zonă pentru a încerca să recupereze ce le-a mai rămas din posesii.

Tabăra a fost pusă în carantină săptămâna trecută după ce mai mulți refugiați, aproximativ 35, au fost testați pozitiv pentru Coronavirus. Se poate ca aceștia să fi început incendiul pentru a se revolta. Tabăra a fost subiectul a mai multor grupuri de ajutor, care au criticat condițiile acesteia, având peste patru ori capacitatea declarată. Din această cauză, este foarte greu să se implementeze măsuri de igienă și distanțare în zonă.

Autoritățiile încearcă să găsească soluții pentru a-i ajuta pe refugiații fără adăpost, și pentru a limita răspândirea virusului. Stratis Kytelis, primarul orașului Mytilini unde se află tabăra Moria, a declarat că refugiații vor trebui mutați sau adăpostiți pe nave. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a ținut o ședință de cabinet pentru a discuta situația, trimițând miniștrii migrației și de interne în Lesbos pentru a ajuta. De asemenea, Uniunea Europeană a intervenit prompt. Comisarul European pentru afaceri interne Ylva Johansson a promis finanțarea transferului imediat pe continentul grec a celor 400 de copii și adolescenți neînsoțiți care fac parte din grupul de refugiați. Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și-a exprimat suportul pentru refugiați, trimițându-l pe vice președintele Margaritis Schinas în Grecia pentru a asigura siguranța celor care au rămas fără adăpost.

Puteți vedea mai jos scenele incendiului izbucnit în miezul nopții de miercuri, urmate de consecințele acestuia în timpul dimineții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.