Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite se opune vehement sancțiunilor îndreptate împotriva Iranului

0
747
aa.com.tr

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a adoptat o poziție fermă împotriva hotărârii administrației prezidențiale de la Casa Albă de a institui sancțiuni împotriva Iranului. Oficialul a recomandat ca această problemă să fie analizată cu tact, subliniind necesitatea aprobării ei în Consiliul de Securitate.

Într-o scrisoare adresată Casei Albe, Antonio Guterres a mai menționat faptul că există încă neclarități în privința deciziei înaintate de Secretarul de Stat Mike Pompeo de a readuce în atenția publică chestiunea tratatului vizând denuclearizarea Iranului, semnat în 2015.

Justificarea Statelor Unite ale Americii în privința acestei problematici a implicat totodată și acuzații îndreptate către Iran, acuzații care au în vedere faptul că iranienii nu au respectat prevederile impuse de Planul Comun de Acțiune Cuprinzătoare (JCPOA).

Decizia lui Donald Trump a iscat un ecou răsunător pe plan internațional, generând numeroase opoziții vehemente și voci care condamnă decizia ca fiind una ilegală. Temeiul ilegalității este invocat și de reprezentanți ai Uniunii Europene, printre care Franța și Germania, dar totodată și Marea Britanie și-a exprimat dezacordul față de decizia din chestiune. Contestatarii deciziei își explică poziția pe baza faptului că Donald Trump a ales în mod deliberat în 2018 retragerea SUA din tratatul privind denuclearizarea. De asemenea, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, care coordonează în paralel și JCPOA, și-a anunțat dezaprobarea față de tentativa SUA, menționând că sancțiunile față de Iran rămân ridicate.

În plus, printre contestatarii deciziei se mai numără și China și Rusia, care nu s-au sfiit să critice într-un limbaj dur decizia Statelor Unite ale Americii.

“Decizia SUA de a reinstitui sancțiuni asupra Iranului este lipsită de orice temei legal sau politic, fără a avea vreun efect practic. Este timpul ca drama politică din SUA să înceteze”, a scris pe Twitter reprezentanța chineză la ONU.

De asemenea, Dmitry Polyanskiy, ambasador al ONU, a menținut linia critică exemplificată anterior.

 “Este dureros să vezi cum o țară de o asemenea anvergură alege să se umilească prin astfel de decizii, opunându-se deciziei unanime a ONU printr-o încăpățânare delirantă”, a precizat acesta pe Twitter.

Rămâne de văzut cum va gestiona Donald Trump valul de critici apărute, dar și eventualele implicații ale deciziei sale, existând probabilitatea ca această decizie să izoleze SUA în blocul comunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.