Casa regală britanică, probleme financiare cauzate de COVID-19

0
1651
Regina Elisabeta a II-a
Casa regală britanică, probleme financiare din cauza COVID-19. Sursa: CNN

Casa regală britanică a efectuat o analiză a cheltuielilor făcute anul trecut și, în urma rezultatelor, se așteaptă la o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, informează Agerpres. Pandemia de coronavirus este o cauză a problemelor financiare.

Dat fiind exercițiul său anual de transparență față de contribuabilul britanic, casa regală a făcut publice cheltuielile sale aferente exercițiului fiscal încheiat la finele lunii martie. Cheltuielile respective au ajuns la 82,4 milioane de lire sterline (90 de milioane de euro), ceea ce denotă 1,23 de lire sterline pentru fiecare supus al reginei Elisabeta a II-a.

Suma totală a înregistrat o ușoară creștere față de anul precedent, atunci când alocația suverană era de 82,2 milioane de lire sterline. Această alocație era dedicată atât activităților oficiale ale familiei Windsor, cât și întreținerii reședințelor regale.

Următorul exercițiu de calculare a bugetului este așteptat să dea rezultate nefavorabile pentru finanțele familiei regale din cauza pandemiei de coronavirus. Izolarea la domiciliu pentru britanici a fost impusă la sfârșitul lunii martie. Casa regală se așteaptă la o scădere a veniturilor cu aproximativ 15 milioane de lire sterline în următorii trei ani, din moment ce numărul vizitatorilor la reședințele regale a scăzut considerabil.

De asemenea, există și un buget separat dedicat cheltuielilor pe termen lung pentru a salva tapiseriile de la Buckingham Palace, care va fi afectat de o scădere semnificativă a veniturilor cu 20 de milioane de lire sterline. Legea britanică prevede că alocația legală nu poate scădea brusc în fiecare an. Familia regală nu vrea să ceară ajutor financiar de la contribuabilul britanic.

“În fața acestor provocări, nu avem nicio intenție să solicităm finanțări suplimentare, ci vom încerca să amortizăm impactul prin eforturile noastre”, a declarat Michael Stevens, trezorierul reginei. Casa regală a înghețat salariile și angajările și încearcă să reducă cheltuielile care nu sunt esențiale.

Raportul include și detalii cu privire la călătoriile efectuate de membrii familiei regale: 16.440 de lire sterline au fost utilizate pe un zbor privat pentru ca prințesa Anne să poată viziona un meci de rugby la Roma, Italia-Scoția, în luna februarie a acestui an. În plus, prințul Andrew a cheltuit 15.848 de lire sterline pentru a merge în Irlanda de Nord, în iulie 2019.

Pentru deplasările legate de activitățile oficiale, niciun zbor comercial nu corespundea orelor de lucru ale membrilor casei regale, așa cum a menționat o sursă din administrați regală.

Prințul Harry și Meghan Markle au provocat un mare scandal atunci când au anunțat că se retrag din rândul membrilor cu rol activ al case regale, în luna ianuarie 2020. Aceștia plătesc chirie pentru vila Frogmore, reședința lor din Marea Britanie, însă nu se știe suma acesteia.

Domeniile Coroanei se află sub administrarea statului, atunci când regele George al III-lea a ajuns la un acord cu guvernul cu privire la moșie. Astfel, terenurile Coroanei au ajuns să fie gestionate în numele guvernului, iar surplusul revine Trezoreriei. Regele va plăti anual o sumă fixă pentru aceste domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.