Matteo Salvini, cercetat în dosarul reținerii ilegale a migranților

0
899
sursa: Huffington Post

Matteo Salvini, liderul formațiunii politice de extremă dreaptă din Italia, “Liga Nordului”, s-a înfățișat în cursul zilei de ieri la tribunalul din Catania în vederea judecării dosarului privind detenția ilegală a migranților. Cazul vizează evenimentele din iulie 2019, moment în care Matteo Salvini, pe atunci Ministru de Interne, a refuzat debarcarea unei nave cu migranți în portul din Sicilia. Pe acea navă se aflau 131 de refugiați, printre care și 15 minori neînsoțiți, aceștia fiind forțați să rămână pe navă timp de 6 zile, până ce statele membre ale Uniunii Europene au hotărât relocarea lor. Matteo Salvini riscă până la 15 ani de închisoare.

Judecătorii îl acuză pe Salvini de faptul că a abuzat de puterea funcției pe care o ocupa, încălcând normele internaționale. Matteo Salvini se apără susținând că a a acționat astfel în vederea protejării interesului național, având acceptul coaliției de guvernământ de la acea vreme.

“Mă fac vinovat de protejarea Italiei și a cetățenilor ei. Merg cu capul sus, împăcat cu gândul că întotdeauna am acționat în beneficiul italienilor”, a declarat Salvini într-o conferință de presă.

O parte din procurori se află de partea lui Salvini, susținând că decizia acestuia a fost fundamentată pe considerente practice, scopul fiind redistribuirea migranților către alte țări din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, judecătorul Nunzio Sarpietro rămâne ferm în decizia de a continua procesul lui Matteo Salvini, convocându-l și pe Prim-ministrul Giuseppe Conte la o audiere viitoare, programată pentru data de 20 noiembrie. La audieri sunt așteptați să participe și Ministrul de Externe Luigi di Maio și fostul Ministru al Transporturilor, Danilo Toninelli. În urma cercetărilor se va decide dacă decizia de staționare a navei cu refugiați a fost luată colectiv de către Guvern, sau dacă i-a aparținut lui Matteo Salvini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.