Protestele violente și instabilitatea politică iau amploare în Kyrgyzstan

0
708
campaignseries.co.uk

O serie de proteste violente au izbucnit în capitala Kyrgyzstanului, Bishkek, în urma alegerilor parlamentare din data de 4 octombrie. Elementul  declanșator al protestelor a fost acuzația de fraudă electorală, în condițiile în care locurile eligibile din Parlament au fost ocupate doar de 4 partide politice, din cele 16 înscrise, partide apropiate actualului președinte kyrgyz pro-rus Sooronbay Jeenbekov. Escaladarea protestelor a determinat Comisia Electorală Centrală să anuleze rezultatul votului. De asemenea, masele de oameni nemulțumiți au cerut și demisia președintelui Jeenbekov, ce a afirmat că va face un pas în spate dacă se va crea un cadru legitim organizării unui nou guvern competent.

„Sunt gata să predau funcția unui lider puternic”, a comentat Jeenbekov într-un interviu acordat BBC.

Instabilitatea din Kyrgyzstan a generat un „vid de putere”, existând multiple schimbări spontane de direcție. După demisia prim-ministrului Kubatbek Boronov, locul i-a fost preluat de Sadyr Zhaparov, fost deținut politic, eliberat la cererea protestatarilor. De altfel, protestatarii au mai solicitat și eliberarea fostului președinte kyrgyz Almazbek Atambayev, judecat într-un dosar de corupție, care s-a bucurat de libertate doar pentru o perioadă scurtă de timp, fiind din nou arestat în cursul zilei de duminică.

În urma protestelor s-au înregistrat aproximativ 1,200 de persoane cu răni ușoare, iar un protestatar și-a pierdut viața, forțele de ordine fiind nevoite să apeleze la tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru reinstaurarea liniștii. Dată fiind situația, președintele Sooronbay Jeenbekova a instituit stare de forță majoră, impunându-se atât restricții de ordin militar, cât și restricții privind libera circulație pe teritoriul țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.