Progresul Brexit, „încă insuficient”: concluziile liderilor europeni

0
967
Sursă: Financial Times

Uniunea Europeană și Marea Britanie urmează să prelungească discuțiile despre Brexit după termenul limită de la jumătatea lunii octombrie pentru a încerca să reducă lacunele persistente care întârzie susţinerea unui nou acord, potrivit surselor.

Pe măsură ce se apropie termenul limită de sfârșit de an pentru a stabili un nou acord comercial cu Marea Britanie, liderii UE, reuniți joi și vineri, vor comunica negociatorului lor Brexit să intensifice discuțiile pentru a obține un acord până la 1 ianuarie 2021.

Manfred Weber, membru al Parlamentului European, a reiterat nemulţumirea şi îndoielile Uniunii Europene cu privire la credibilitatea Marii Britanii într-un tweet în luna septembrie.

Negociatorul britanic, David Frost, urmează să-i comunice prim-ministrului Boris Johnson îndoiala europenilor cu privire la continuarea negocierilor sinuoase și la posibilitatea reală a unui acord integral, de la comerț la transport și cooperare energetică.

O sursă apropiată discuțiilor, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că Frost ar spune că un acord este dificil, dar nu imposibil, dacă ambele părți continuă să comunice și să lucreze intens în următoarele săptămâni.

Summitul UE se așteaptă să concluzioneze că progresul negocierilor cu Marea Britanie “încă nu este suficient” pentru a sigila un nou pact comercial acum și va intensifica pregătirile pentru o divizare bruscă fără un acord care să evite tarifele comerciale sau contingentele tarifare din 2021.

Liderii UE vor comunica, de asemenea, Marii Britanii că trebuie să pună în aplicare integral tratatul anterior Brexitului. Blocul declară, astfel, că nu va implementa niciun nou acord comercial cu Marea Britanie dacă nu își va onora angajamentele anterioare.

“Este în interesul ambelor părți să existe un acord înainte de sfârșitul perioadei de tranziție”, a declarat președintele Summitului UE, Charles Michel, într-o scrisoare de invitație adresată liderilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.