Israel aprobă constituirea de noi adăposturi evreiești pe teritoriul Cisiordaniei

0
615
sursa: Politico

În cursul zilei de miercuri Comitetul pentru Administrația Civilă din Cisiordania a lansat un comunicat potrivit căruia se intenționează constituirea a aproximativ 2,166 de așezări omenești în teritoriu. De asemenea, planurile autorităților mai au în vedere și alte 853 de așezări, însă acestea se află încă în stadiul de aprobare, urmând să primească undă verde în perioada imediat următoare.

Decizia din chestiune va adânci și mai mult neînțelegerile dintre israelieni și palestinieni, în condițiile în care, în aparență, lucrurile păreau să se normalizeze, fapt susținut și de Acordul dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, ratificat în cursul zilei de ieri de Parlamentul Israelian. Însă, cu toate acestea, Acordul dintre Israel și EAU pare să nu rezolve problema de fond, întrucât palestinienii privesc cu scepticism acest acord, susținând că el nu ar fi trebuit adoptat până ce conflictul arabo-israelian nu se soluționează cu un rezultat satisfăcător pentru ambele facțiuni. Decizia de a constitui noi adăposturi pentru poporul evreu i-a luat prin suprindere pe palestinieni, în condițiile în care, cu mai puțin de o lună în urmă, Israel a decis că nu va da curs procesului de anexare, fapt ce a marcat o îmbunătățire considerabilă a relației dintre cele două entități.

“Facem apel la comunitatea internațională să intervină imediat pentru a opri această mișcare imprudentă, care distruge orice șansă de pace”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale din Palestina, Nabil Abu Rhedeneh.

Uniunea Europeană a condamnat ferm inițiativa Israelului, susținând că o asemenea mișcare ar fi contraproductivă în speța procesului de restabilire a păcii.

„Expansiunea așezărilor israeliene încalcă flagrant dreptul internațional, împiedicând un eventual acord de constituire a unui stat dual care ar putea instaura pacea între cele două popoare”, a anunțat comunicatul colectiv al Ministerelor pentru Afaceri Externe din Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.