Rezultatul vizitei lui Bogdan Aurescu la Washington: România va intensifica prezența militară a SUA în teritoriu

0
631
sursa: Ministerul Afacerilor Externe

În cursul zilei de luni ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a efectuat o vizită de lucru la Washington unde a purtat consultări cu omologul său, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Discuția acestora a vizat parteneriatul strategic dintre cele două țări, fiind abordate subiecte dintr-un spectru vast, precum domeniul economic, energetic, militar, dar și din domeniul infrastructurii. De asemenea, cei doi au discutat și despre programul Visa Waiver.


„Am avut o întrevedere excelentă cu secretarul de stat Mike Pompeo. Am discutat despre obiectivele fixate de Klaus Iohannis și Donald Trump în 2019. S-au mai abordat și alte noi priorități, bazate pe dinamica relațiilor politice, de securitate și energie”, a afirmat Bogdan Aurescu pe Twitter.


Din punct de vedere militar, ministrul Bogdan Aurescu a aprobat inițiativa SUA de a suplimenta trupele americane de pe teritoriul țării, aspect fundamental în vederea îmbunătățirii securității din Flancul de Est și a cooperării transatlantice. În cadrul întâlnirii s-a reiterat necesitatea de a spori capabilitățile militare din regiunea Mării Negre, care este un punct strategic în teritoriu, fapt pe care Bogdan Aurescu l-a susținut. De asemenea, reprezentantul român a reeditat faptul că țara noastră își va respecta angajamentele în ceea ce privește alocarea de resurse în mod echitabil (burden sharing).

„Am discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul apărării printr-o comuniune de forțe, pentru a spori securitatea NATO în Flancul de Est și în regiunea Mării Negre. România, în calitate de aliat strategic, își va respecta angajamentul de a continua alocarea echitabilă a resurselor”, a mai scris Bogdan Aurescu pe Twitter.


În ceea ce privește sectorul energetic, având totodată și implicații economice importante, s-a discutat despre cooperarea în speța programului de energie nucleară, ministrul de externe român solicitând sprijin financiar din partea SUA. Reprezentantul SUA a oferit asigurări omologului său că America va susține și îmbunătățirea independenței energetice a României, prin dezvoltarea proiectului BRUA și prin exploatarea resurselor gazifere.
Potrivit unui comunicat oficial al MAE, Bogdan Aurescu a mai făcut apel și la implicarea SUA în procesul de demarare al proiectelor Inițiativei celor Trei Mări, Rail2Sea, ce vizează modernizarea și dezvoltarea coridorului feroviar dintre Gdansk și Portul Constanța, dar și în vederea proiectului Via Carpatia, prin care se intenționează construcția unei autostrăzi care să lege Marea Baltică de Marea Neagră și de Marea Adriatică.


Un alt subiect de impact abordat în cadrul întrevederii a vizat programul Visa Waiver, prin intermediul căruia ar urma să fie facilitate călătoriile de afaceri sau în scop turistic pentru o perioadă de aproximativ 90 de zile, fără a fi nevoie de viză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.