Uniunea Europeană cere Regatului Unit să se hotărască în privința Brexit

0
891
Sursa: Gazeta de Sud

Cu aproape două luni rămase până la ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, încă există probleme în privința acordului dintre cele două părți. Cele mai recente probleme vin din zona discuțiilor legate de condițiile de comerț. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat miercuri că timpul rămas este foarte scurt, iar Marea Britanie trebuie să decidă ce are de gând să facă. Deși negociatorul șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, rămâne confident că un acord este încă realizabil, situația unui așa-zis ‘no-deal Brexit’ este în continuare posibilă.

Drama începută din 2016 a mișcării Brexit rămâne un subiect important în Europa, având posibilitatea de a se sfârși într-un fel distrugător pentru economia blocului politic din continent, Uniunea Europeană. În această săptămână, Regatul Unit și Uniunea Europeană au intrat într-un dezacord cu privire la condițiile de comerț din momentul în care englezii vor părăsi organizația din care au făcut parte 47 de ani. Negociatorul șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, este de părere că un acord între cele două părți este posibil dacă “suntem împreună pregătiți să lucrăm constructiv și într-un spirit al compromisului în următoarele zile, pe baza textelor legale,” adăugând că “timpul este scurt.

Totuși, Președintele Consiliului European, Charles Michel, nu împărtășește optimismul colegului său. Acesta a declarat în fața Parlamentului European că timpul este esențial, considerând necesară găsirea unor soluții în mai multe zone dificile, cum ar fi garantarea drepturilor de pescuit, corectitudinea economică, și soluționarea viitoarelor litigii în comerț. Michel a subliniat faptul că toți cei 27 de membrii ai Uniunii Europene sunt pregătiți pentru un eventual divorț fără niciun acord între Regatul Unit și blocul politic. Totodată, guvernul britanic ar trebui să se gândească bine la ce nivel de acces dorește să aibă cu piața internă a Uniunii Europene, care are 450 de milioane de consumatori. În timp ce Marea Britanie dorește acces la piața internă a Uniunii Europene, aceasta din urmă dorește evitarea pierderii accesului la mările britanice, deoarece ar putea afecta industria pescuitului din zonă. Puteți vedea discursul integral al domnului Michel cu privire la problema Brexit în video-ul de mai jos.

Guvernul britanic a refuzat continuarea negocierilor pe motiv că Uniunea Europeană are nevoie să își schimbe atitudinea în mod fundamental. Aceasta a răspuns prompt, fiind pregătită să negocieze un acord până spre sfârșitul lui Noiembrie. În același timp, se poate ca prim-ministrul britanic Boris Johnson să intenționeze a decala în continuare negocierile, ajungându-se la un scenariu de tip ‘no-deal’, în care cele două părți nu ajung la niciun acord și în care Marea Britanie și-ar păstra suveranitatea în mod complet, fără a fi legată într-un fel de Uniunea Europeană. Totuși, acest scenariu ar avea consecințe grave și de lungă durată pentru ambele părți. Michel a mai declarat că „timpul e scurt. Concurența echitabilă este o chestiune de dreptate și bun simț. Avem completă încredere în Michel Barnier, dar tangoul se dansează în doi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.