Caspian Report: De ce Armenia și Azerbaidjan sunt în război?

0
828

În acest video realizat de Caspian Report, se explorează motivele istorice și recente pentru care Armenia și Azerbaidjan au reaprins conflictul mocnit dintre cele două state din Caucaz.

Din punct de vedere istoric, reglajele artificiale ale granițelor, realizate de sovietici, pe baze geopolitice, nu etnice, au pus bazele conflictului de azi.

De asemenea, în mod evident, toată dinamica de pe teren dar și din cancelariile celor două guverne este direct determinată de pozițiile adoptate de marii jucători din vecinătate, Rusia, Turcia și Iran. Fiecare dintre aceste trei puteri are varii interese în zonă dar Caspian Report scoată în evidență câte o motivație mai puțin cunoscută pentru fiecare:

  • Pentru Rusia, chiar dacă Armenia este un aliat militar prin tratat și au o bază militară pe teritoriul armean, pozițiile pro-europene ale actualului premier armean, Nikol Pashinyan, nu sunt bine văzute, prin urmare, Moscova vede în nuanțe susținerea către Erevan.
  • Pentru Turcia, în ciuda afinității pe toate planurile pentru Baku și azeri, poziția de până acum vizavi de conflict a fost una pasivă. Totuși, o luare de poziție a Erevanului față de Tratatul de la Sevres, tratat înlocuit de Tratatul de la Laussane, prin care Turcia naționalistă negociase cu Aliații condiții teritoriale semnificativ mai bune decât la Sevres, a generat animozitate la Ankara, în prezent, ceea ce a fost și un motiv pentru a se implica activ în conflictul din Caucaz.
  • Pentru Iran, conflictul armeano-azer are un unghi secesionist, având în vedere că azerii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Iran, ceea ce apropie Teheranul de Erevan.

Notă: autorul din spatele Caspian Report este de naționalitate azeră.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.