Majoritatea polonezilor susțin Protestul Femeilor, iar popularitatea partidului de guvernământ scade

0
967

În 22 octombrie, Curtea Constituțională poloneză hotăra că avorturile în baza malformațiilor fetale sunt incompatibile cu Constituția. Varșovia, Cracovia, Poznań și alte mari orașe sunt, de două săptămâni, scenele celor mai mari proteste din istoria post-comunistă poloneză. Denumite Strajk Kobiet (Protestul Femeilor), manifestațiile își îndreaptă atenția asupra protejării drepturilor femeilor și depolitizarea Curții Constituționale, numită și aservită în totalitate partidului de guvernământ, PiS.

În lumina amplorii protestelor, Președintele Andrzej Duda a anunțat la o săptămână distanță de începutul protestelor o ”soluție de compromis”. Duda a pledat pentru o interpretare mai puțin strictă a hotărârii Curții Constituționale. ”Înțeleg femeile care protestează, dar toată lumea știe că sunt împotriva avorturilor eugenice”, declara șeful statului polonez.

Suportul pentru legea existentă

Săptămâna trecută, mai multe sondaje de opinie au conturat o atitudine covârșitor negativă împotriva hotărârii de la finalul lunii octombrie: 71% (RW Research pentru Rzczepospolita), 66% (IBRiS pentru Onet) și 73% (Kantar pentru Gazeta Wyborcza), pe când opiniile favorabile sunt împărțite doar de 13%, 25% și 13% dintre respondenții acelorași sondaje.

Concomitent, Estymator notează că 67% dintre cei intervievați sunt în favoarea menținerii legii din 1993, ce prevede trei scenarii în care se permite avortul: dacă sarcina amenință viața femeii, dacă sarcina este rezultatul unui act criminal sau dacă este detectat un defect prenatal. Doar 14% din eșantionul evaluat susțin restricționarea avortului, în logica hotărârii din 22 octombrie și a compromisului lui Andrzej Duda, pe când 19% sunt pentru liberalizarea legii.

Declinul PiS

În timp ce hotărârea privind avortul a fost pronunțată oficial de o instanță independentă, mulți cred că, în practică, a provenit din partea PiS. Partidul a exercitat din 2016 influență asupra Curții Constituționale, iar liderul său, Jarosław Kaczyński, este un apropiat personal al președintelui instanței, Julia Przyłębska.

În sondajul SW Research, 63% dintre respondenți și-au exprimat opinia conform căreia coaliția de guvernare condusă de PiS a influențat hotărârea tribunalului, în schimb, doar 17% au considerat că nu.

Până la sfârșitul lunii octombrie, PiS a fost cotat cu aproximativ 38%. Acest lucru l-a făcut de departe cel mai popular partid, în fața centristei Coaliții Civice (KO), care era la aproximativ 27%.

Miercuri, însă, Kantar a constatat că sprijinul pentru PiS a scăzut brusc la 26% – o scădere de 10 puncte procentuale de la ultimul sondaj Kantar și cea mai mică cifră a partidului din 2015, relatează Gazeta Wyborcza.

Aceasta a fost urmată vineri de sondajul CBOS, care a înregistrat, de asemenea, o scădere de 10 puncte procentuale pentru PiS, la 31%. În acest weekend, Estymator a avut PiS la 33% (în scădere cu peste 6 puncte procentuale) și IBRiS la 29% (în scădere cu 8 puncte procentuale).

DISTRIBUIȚI
Alex Cozma este student la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, specializarea Studii de Securitate. În prezent, își desfășoară activitatea în cadrul Departamentului de Relații Internaționale al unei organizații politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.