Equal Pay Day 2020: de azi femeile lucrează în mod gratuit

0
567
ec.europa.eu

Începând de astăzi, 10 noiembrie 2020, și până la sfârșitul anului, se poate spune că femeile din Uniunea Europeană lucrează fără să fie plătite, prin raportare la colegii lor bărbați. Equal Pay Day marchează în mod simbolic diferența medie care există între salariile femeilor și salariile bărbaților.

În declarația comună cu privire la acest eveniment a vicepreședintei Věra Jourová (Valori și transparență), a comisarului Nicolas Schmit (Locuri de muncă și drepturi sociale) și a comisarului Helena Dalli (Egalitate) sunt menționate nu numai cauzele pentru care femeile sunt dezavantajate pe piața muncii, ci și eforturile Uniunii pentru a minimaliza diferențele existente. „O femeie trebuie să lucreze 51 de zile în plus pentru a câștiga la fel de mult ca un bărbat. Acest lucru este rezultatul inegalităților socio-economice, din momentul în care femeile intră pe piața muncii, progresează în carierele lor, căutând în același timp să echilibreze serviciul și responsabilitățile familiale”.

În prima parte a anului 2020, Comisia Europeană publica Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025. Aici se menționează că în ciuda progreselor semnificative înregistrate în țările Uniunii, niciunul dintre statele membre nu a reușit să atingă o egalitate de gen deplină. Între principalele obiective ale Strategiei se menționează:

  • Eliminarea violenței bazate pe gen;
  • Combaterea stereotipurilor de gen;
  • Eliminarea disparităților de gen de pe piața forței de muncă;
  • Asigurarea unei participări egale a femeilor și a bărbaților în diferite sectoare ale economiei;
  • Abordarea diferenței de remunerare între femei și bărbați și a disparităților de gen în ceea ce privește pensiile;
  • Eliminarea discrepanțelor de gen în ceea ce privește asumarea responsabilităților familiale;
  • Ajungerea la un echilibru de gen în procesul decizional și în mediul politic.

Douăsprezece dintre statele membre ale Uniunii Europene au organizat sau urmează să organizeze Equal Pay Day în funcție de indicii propriilor economii. Evenimentul este marcat prin varii activități menite să evidențieze efectele negative ale diferențelor de gen în perspectiva salarială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.