Premierul Armeniei: am semnat un acord de pace pentru stoparea războiului din Nagorno-Karabakh

0
573
Sursa: New Europe

În noaptea aceasta, în jurul orei 1 (ora locală din Caucaz), a fost semnat un acord de pace între Armenia și Azerbaijan, anunță pe pagina sa de facebook prim ministrul armean, Nikol Pashinyan.

Acordul va obliga Armenia să cedeze o mare parte din teritoriu în timp ce o misiune turcă și rusă de menținere a păcii se va plasa în zonă. Duminică, Azerbaidjanul a anunțat că a capturat Shusha, al doilea oraș ca mărime din Nagorno-Karabakh, fapt negat de Armenia. Progresul rapid al forțelor azere a împins Armenia să ia în considerare planul de mediere rus, care este susținut de Turcia, pentru a opri conflictul. Cel puțin 5.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea luptelor din 27 septembrie în Nagorno-Karabakh, o parte recunoscută la nivel internațional din Azerbaidjan, dar populată și controlată de etnici armeni.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus, Vladimir Putin, au ajuns la o înțelegere cu privire la componentele unui proiect de acord sâmbătă printr-un apel telefonic. Detaliile au fost discutate de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu și omologul său rus, Sergei Lavrov, într-o conversație telefonică ulterioară.

Premierul armean Nikol Pashinyan și Președintele rus Vladimir Putin / sursa: eurasianet.org

Conform proiectului de acord, Armenia se va retrage imediat din cinci din cele șapte raioane ocupate (un tip de unitate administrativă folosită în mai multe state post-sovietice) din jurul Nagorno-Karabakh, odată ce ambele părți sunt de acord cu condițiile armistițiului. Conform condițiilor de încetare a focului, Erevanul va ieși din celelalte două raioane în 15 zile. Proiectul de acord nu impune ca Baku să părăsească teritoriile recent capturate, dar ar pune capăt ofensivei Azerbaidjanului în Nagorno-Karabakh, care este acum parțial controlat de Baku.

Într-o mișcare semnificativă, ambele părți vor fi de acord cu stabilirea a două coridoare. Un drum care duce din Armenia în Nagorno-Karabakh ar asigura inițial accesul Erevanului în regiune. În schimb, Armenia va permite crearea unui al doilea coridor care să facă legătura între teritoriul azer Nakhcivan și Baku. Forțele turce și ruse de menținere a păcii vor fi apoi mobilizate pentru a garanta armistițiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.