Marea Britanie răspunde cu aceeași monedă la expulzia diplomaților englezi din Belarus

0
672
Sursa: BELTA

Răspunsul Marii Britanii vine în urma expulziei “nejustificate” din Minsk a oficialilor englezi și a unui atașat al apărării ce se aflau în capitală în misiune diplomatică. Acestora li s-a ordonat să se întoarcă acasă drept obiecție la observarea protestelor populației bieloruse de duminică în care se angajaseră diplomații englezi.

Protestatarii s-au adunat iarăși în capitala Belarusului pentru cea de-a 13-a duminică la rând drept replică la alegerile prezidențiale controversate din august și la abuzurile autorităților asupra cetățenilor.

Conform declarației de la ONT TV a purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Anatoly Glaz, autoritățile de la Minsk au decis să desemneze oficialii Ambasadei Marii Britanii drept personae non gratae “din cauza naturii distructive confirmate a activității indivizilor numiți”. Diplomații sunt acuzați de strângerea informațiilor asupra protestelor din țară și asupra situației politice interne.

Secretarul de stat pe externe Dominic Raab a declarat că Marea Britanie va “continua să tragă autoritățile bieloruse la răspundere pentru alegerile frauduloase din august și pentru uzul continuu al violenței pentru a suprima poporul bielorus”.

Printre răspunsurile statului insular la evenimentele recente din Belarus se numără impunerea noului regim de sancțiuni pentru respectarea drepturilor omului în tandem cu Canada. Aceste sancțiuni includ interdicții de călătorie și înghețarea bunurilor pentru opt indivizi din regimul bielorus, printre care Alexander Lukashenko, fiul său Victor Lukashenko și Igor Sergeenko, Șeful Administrației Prezidențiale.

Printre oficialii internaționali care și-au arătat solidaritatea și susținerea răspunsului Marii Britanii se numără și Zbigniew Rau, Ministrul polonez al Afacerilor Externe. Acesta atrage atenția asupra faptului că sursa crizei din Belarus nu se află în comunitatea internațională și indică alți pași care ar trebui făcuți spre rezolvarea tensiunilor din fostul stat sovietic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.