Președintele Kosovo a demisionat după ce a fost condamnat pentru crime împotriva umanității

0
722
Sursa: Wikipedia

Președintele Kosovo, Hashim Thaci, a demisionat joi, 5 noiembrie, afirmând că a fost învinuit pentru crime împotriva umanității, de către tribunalul special pentru Kosovo de la Haga. 

Imediat după acuzațiile aduse acesta a ținut o  conferință de presă unde a anunțat că demisionează din funcția de șef al statului. Acesta neagă toate acuzațiile care i-au fost aduse și a afirmat că demisia sa este una necesară în contextul actual pentru “protecția integrității statului kosovar”. 

La scurt timp după ce și-a anunțat demisia, acesta a fost transferat cu un avion militar NATO la centru de detenţie al tribunalului special (KSC), care se află în Țările de Jos. Pe lângă acuzațiile care au fost aduse pentru Hashim Thaci, au fost învinuite încă două persoane, foști membri ai Armatei de Eliberare din Kosovo.

Hashim Thaci considerând că a încalcat articolul  91 din Constituția Kosovo și-a depus mandatul. Articolul prevede că  președintele poate fi demis dacă a fost condamnat pentru o infracțiune gravă care încalcă principiile statului Kosovo. Procedura de revocare a președintelui Republicii Kosovo poate fi inițiată de o treime (1/3) din deputații Adunării care vor semna o petiție explicând motivele pentru demitere. 

Odată cu demisia lui Thaci funcția de șef al statului a fost preluată de către Președintele Parlamentului,  Vjosa Osmani,  pe care o poate deține 6 luni. Vjosa Osmani este profesoară de drept, are 38 de ani, a activat în comisia juridică și comisia de afaceri externe. Ea este recunoscută pentru contribuția în procesul de recunoaștere a independenței Kosovo vs Serbia de la Curtea Internațională de Justiție, Osmani fiind reprezentantul Kosovar.

Urmează după interimatul Doamnei Osmani ca Parlamentul să aleagă noul Președinte al Republicii Kosovo cu o majoritate de ⅔ din numărul deputaților în maxim 30 de zile. În cazul în care procedura pentru  alegerea șefului statului eșuează Parlamentul va fi dizolvat și vor  fi organizate alegeri anticipate.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.