Mozambic: violență în masa la Cabo Delgado

0
1017
https://www.centrofornituresnc.com/bandiere-africa/148-bandiera-mozambico.html

Liderii politici din întreaga lume și-au manifestat îngrijorarerea asupra episoadelor de violență în masă ce persistă în Cabo Delgado încă din octombrie 2017, când a avut loc primul atac al extremiștilor islamici.

În ultimele două săptămani, extremiștii au ocupat nouă orașe din districtul Muidumbe din Cabo Delgado, extinzandu-și aria de control din portul Mocimba da Praia, pe care il dețin din august, potrivit informațiilor din presa locală. Preluând controlul asupra orașului Muatide, extremiștii și-au stabilit un centru pe un teren de fotbal, unde 50 de persoane au fost decapitate.

Au fost răpiți 15 baieți, supuși riturilor de inițiere tradiționale, și 5 consilieri ai lor. Toți cei 20 au fost decapitați împreuna cu alte nouă persoane. A urmat executarea a alte 31 de persoane, conform Pinnacle News. Guvernul Mozambicului a confirmat, ulterior, decesul tuturor persoanelor sus menționate.

În urma evenimentelor șocante, liderii politici mondiali nu au ramas indiferenți. Statul Zimbabwe este pregătit să ajute <<prin orice mijloc posibil>> Mozambicul în lupta împotriva violențelor repetate provocate de extremistii islamici. Președintele statului Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, a subliniat pe Twitter <<importanța siguranței regiunii pentru a proteja populația>>.

Atât Zimbabwe, cât și Mozambic sunt amândouă state membre ale Comunitații pentru Dezvoltarea Africii de Sud (SADC), care nu a luat încă o poziție în urma ostilitaților militare.

Secretarul Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a rămas profund șocat de execuțiile și răpirea copiilor si femeilor, insistând ca autoritațile statului să investigheze asupra evenimentelor, <<iar cei responsabili să fie trași la răspundere>>.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat pe Twitter faptul că islamul este o religie a păcii, al cărei imagine este, însă, distorsionată de barbari, amintind totodata că <<terorismul islamist este o amenințare internațională care necesită un răspuns internațional.>>, încuranjând colaborarea între state si ajutorul internațional în soluționarea problemei persistente din Mozambic.

Conform Biroului Națiunilor Unite de Coordonare a Afacerilor Umanitare, în ultimii trei ani, au fost înregistrate peste 2 200 de decese din cauza revoltelor repetate ale extremiștilor din Cabo Delgado, iar peste 355 000 de locuitori au fost nevoiți să iși părăsească casele.

Ceea ce a început cu câteva zeci de tineri, nemulțumiți și șomeri, inspirați de ideologia musulmana radicală, a ajuns la o forță de peste 3 000 de oameni. Armata Mozambicului a răspuns militar atacurilor repetate ale extremiștilor, fiind, totuși, acuzată de Amnesty International de săvârșirea unor atrocitați, printre care cauzarea morții a 10 persoane.

Guvernul mozambican a angajat, de asemenea, companii private de securitate pentru a combate lupta împotriva rebelilor, potrivit rapoartelor de presă locală.

Deși președintele Mozambicului, Filipe Nyusi, a discutat problema cu Comunitatea de Dezvoltare din Africa de Sud, acesta nu a solicitat în mod oficial ajutorul lor. Zimbabwe, Africa de Sud și alte țări vecine nu vor interveni fără o cerere oficială din Mozambic și acordul grupului, spun experții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.