Lukashenko despre moartea lui Raman Bandarenka: “era beat”

0
770
Mandatory Credit: Photo by Uncredited/AP/Shutterstock (11014982b)

Moartea protestatarului de 31 de ani a atras reacții intense din partea poporului bielorus, mii de oamenii adunându-se pentru a-i cinsti amintirea. Medici anonimi au confirmat că bărbatul a murit joi, 12 noiembrie în spitalul din Minsk în urma rănilor provocate în urma unei dispute cu forțe pro-guvernamentale. Altercația s-a produs în ”Piața Schimbării” din capitală unde ”voluntarii ordinii publice” începuseră să desprindă panglicile colorate în alb și roșu de pe garduri desemnate drept ”simboluri naziste” de către liderul Belarusului.

Conform declarației lui Aleksandr Lukashenko, ”Forțe suplimentare ale poliției au ajuns la fața locului. Protestatarii s-au împrăștiat, cum se întâmplă de obicei. Însă acest bărbat [Bandarenka] era fie rănit, fie intoxicat. Acest lucru [intoxicarea] a fost confirmat […]. Bineînțeles, a fost dus la secția de poliție; pe drum, i s-a făcut rău, așa că polițiștii au chemat o ambulanță și l-au trimis la spital”.

Cu toate acestea, documentele medicale publicate anonim pe rețeaua socială Telegram indică o cantitate de 0% de etanol în sângele lui Bandarenka.

În urma morții lui Raman, un protestatar ”pro-democrație”, Uniunea Europeană amenință impunerea de noi sancțiuni împotriva oficialilor bieloruși. Într-o declarație de vineri, 13 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Serviciului European pentru Acțiuni Externe (European External Action Service – EEAS) Peter Stano a condamnat acțiunile autorităților din Minsk, spunând că se așteaptă ca ”autoritățile să sfârșească violența și persecuțiile, să elibereze imediat toate persoanele reținute în mod arbitrar, incluzând prizonierii politici, și să investigheze complet și transparent toate violările și abuzurile asupra drepturilor omului și să pedepsească resonsabilii”.

Cu doar o oră în urmă, Președintele Biroului de Mentenanță a ordonat ”curățarea tuturor memorialelor până la ora 11 (ora din Minsk)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.