Negocieri între Statele Unite, Afganistan și talibani în Qatar

0
764
https://cbsnews1.cbsistatic.com/hub/i/r/2020/09/12/375403b0-0dd9-4891-9d41-1f8efbb767ff/thumbnail/1200x630/c7ad5a32c9b27779cd802761d747dd96/cbsn-fusion-afghan-government-and-taliban-begin-peace-talks-in-doha-qatar-thumbnail-545631-640x360.jpg

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, îndeamnă ambele parți la accelerarea negocierilor. Diplomatul susține că o ruptură din impas este ,,foarte aproape”.

Mike Pompeo s-a întalnit cu guvernul Afganistanului și negociatorii talibani la Doha, solicitându-le să accelereze acordurile de pace întrucât Washington accelerează retragerea militară din Afganistan.

Sâmbătă, Secretarul de Stat al Statelor Unite s-a întâlnit separat cu guvernul afganistan și echipa de negociere a talibanilor într-un hotel de lux din capitala Qatarului. Întalnirea cu reprezentanții radicali islamiști a durat mai mult de o oră.

 

,,Felicit ambele părți pentru continuarea negocierilor și pentru progresele pe care le-au făcut.” a scris Secretarul de Stat american pe Twitter.

Discuțiile au început pe 12 septembrie la Doha, dar aproape imediat au fost întrerupte din cauza dezacordurilor cu privire la interpretările religioase și cadrul principal al discuțiilor.

 

Un subiect controversat este modul în care acordul între Statele Unite și talibani va duce la un viitor acord de pace afgan și cum va fi stipulat.

Negocierile de pace de la Doha s-au deschis în urma semnării unui acord de pace între talibani și Washington în februarie, Statele Unite acceptând să retragă toate forțele militare în schimbul garanțiilor de securitate și a promisiunii taliabanilor de a începe negocierile cu Afganistanul.

În ciuda discuțiilor, violența a crescut iîn Afganistan, talibanii intensificând atacurile zilnice împotriva forțelor de securitate afgane.

Potrivit New York Times, o serie de rachete au lovit zonele dens populate din Kabul, ucigând peste 8 persoane și rănind peste 20. Atacul de sâmbătă dimineață a declanșat sirenele de avertizare care au răsunat în cartierele diplomatice ale capitalei afgane.

Talibanii au revendicat barajul de rachete, conform SITE Intelligence Group. Grupul talibanilor a pornit atacuri similare în trecut și și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile din Kabul, inclusiv două atacuri devastatoare asupra instituțiilor de învățământ, în care au fost uciși peste 50 de oameni, cei mai mulți dintre ei fiind studenți.

Qatarul este cea mai recentă oprire a turbulentului itinerariu diplomatic al domnului Pompeo, între Europa și Orientul Mijlociu, în orele de declin ale administrației Trump, care încearcă să promoveze obiectivele politicii externe ale Casei Albe înainte ca mandatul nou-alesului președinte, Joe Biden, să înceapă în ianuarie.

Pentagonul a declarat săptămâna trecuta ca va reduce numărul soldaților americani în Afganistan cu aproape jumătate- cu 2 500 mai puține trupe față de actualele 4 500- până la jumătatea lunii ianuarie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.