Duminică, prim ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu a zburat în Neom, Arabia Saudită pentru a se întâlni în secret cu prințul saudit Mohammed bin Salman și cu secretarul de stat american Mike Pompeo.

Yoav Gallant, care este membru în consiliul de securitate și Ministru Educației din Israel, a confirmat întrevederea, descriind-o ca o: „realizare uimitoare”. A mai spus pentru Army Radio Israel: “Faptul că întâlnirea s-a întâmplat și a fost dezvăluită public, chiar dacă momentan pe jumătate oficial, este o chestiune de mare importanță“; aceasta este prima vizită oficială a unui lider Israelian în Arabia Saudită.

Prim ministrul Israelian a fost însoțit de directorul Mossad, Joseph Cohen, care a condus la cultivarea relațiilor diplomatice discrete cu țările arabe din Golf.

Locația nu este una întâmplătoare, Noam este situat în nordul țării, în regiunea cea mai apropiată geografic de Israel, dar este și locul unde prințul moștenitor Mohammed bin Salman vrea să construiască un oraș modern cu tehnologii avansate pentru a diversifica portofoliul economic național.

Arabia Saudită a susținut mereu cauza Palestinei, motiv pentru care a respins orice relație diplomatică cu Israel de-a lungul timpului. Odată ce Bahrain și Emiratele Arabe Unite au stabilit relații diplomatice cu Israel, ambele țări fiind aliați apropiați ai Riyadh-ului, s-a speculat o apropiere între cele două state, care aparent erau imposibil de reconciliat. Primul pas a fost făcut în august, când guvernarea saudită a îngăduit avioanelor Israeliene să zboare deasupra teritoriului său, pentru a ajunge la diferite destinații din jurul Golfului cât și din Asia.

Prezența lui Mike Pompeo nu e este întâmplătoare, Stele Unite fiind mediatorul care a reușit să a creeze relații diplomatice între mai multe state din regiune și Israel. Cu toate acestea administrația Trump, mereu a dorit o izolare și intimidare a Iranului, iar Israel cât și Arabia Saudită consideră Teheranul o amenințare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.