Summit G20, 21 – 22 noiembrie 2020

0
731
Sursa: www.consilium.europa.eu

În perioada 20-21 noiembrie a avut loc Summit-ul G20, fiind cea de-a cincisprezecea întâlnire a grupului. Inițial era programat să aibă loc la Riyadh, capitala Arabiei Saudite, însă din cauza epidemiei COVID-19 summit-ul s-a desfășurat online. 

Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale este un forum creat în 1999, după crizele din Asia și Rusia, pentru a reuni economiile dezvoltate și marile economii emergente cât și organizații internaționale precum Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Regele Arabiei Saudite a fost gazda evenimentului și a avut grijă de desfășurarea summit-ului virtual. El și-a exprimat angajamentul de a-și mobiliza de urgență resursele, promițând peste 21 miliarde de dolari pentru a sprijini eforturile globale pentru combaterea acestei pandemii.

,,De asemenea, am luat măsuri pentru a ne sprijini economiile, acordând peste 11 trilioane de dolari pentru a sprijini persoanele fizice și întreprinderile.” Regele nu a uitat să menționeze și despre dorința de a sprijini economia globală el a mai afirmat că trebuie statele să își deschidă hotarele pentru a facilita extinderea comerțului. 

În  încheierea discursului său acesta a amintit că acum 20 de ani s-a întâlnit pentru prima data cu criza financiară, însă rezultatele obținute au demonstrat că G20 este cel mai important forum pentru cooperarea internațională și pentru combaterea crizelor globale. ,,Astăzi, lucrăm din nou împreună pentru a face față unei alte crize globale mai profunde, care a devastat oamenii și economiile. Odată cu reuniunea noastră din nou, sunt încrezător că Summitul de la Riyadh va oferi rezultate semnificative și decisive și va duce la adoptarea unor politici economice și sociale care vor restabili speranța și reasigurarea oamenilor lumii.’’ 

Evenimentul s-a concentrat  în mod special pe trei obiective: 

• Împuternicirea oamenilor prin crearea condițiilor în care toți oamenii – în special femeile și tinerii – pot trăi, munci.

• Protejarea Planetei prin încurajarea eforturilor colective de protejare a bunurilor noastre comune globale.

• Modelarea noilor frontiere prin adoptarea de strategii pe termen lung și îndrăznețe pentru a împărtăși beneficiile inovației și progresului tehnologic.

În cadrul Summitului G20 China a anunțat că este pregătită să coopereze cu alte state în ceea ce privește vaccinul pentru COVID-19, iar președintele Trump a declarat că își dorește o cooperare îndelungată cu liderii statelor participante că SUA se vor asigura că ,,nevoile interne sunt satisfăcute” înainte de a lucra la vaccinuri pentru restul lumii.

G20 a condus lupta împotriva pandemiei globale, luând măsuri rapide și fără precedent, contribuind cu peste 21 miliarde de dolari pentru a sprijini sistemele globale de sănătate. Punând la dispoziție peste 14 miliarde de dolari pentru reducerea datoriilor pentru țările în curs de dezvoltare, a se asigura că își pot concentra resurse pentru combaterea pandemiei și injectarea a 11 trilioane de dolari până acum pentru a proteja economia globală și viețile omenești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.