Vietnam cere Facebook-ului o cenzură mai amplă

0
954
pixabay.com

Vietnam dorește ca Facebook să cenzureze tot conținutul care critică statul. Dacă nu se conformează, Facebook poate să fie interzis. 

La începutul acestui an, serverele locale folosite de Facebook au fost oprite de către companiile de telecomunicații deținute de statul Vietnamez, cu scopul șantajării platformei de socializare pentru a se conforma cu dorințele guvernului de cenzurare a internetului.

Gigantul social media a cedat presiunilor în aprilie 2020; începând restricționarea accesului la conținutul care e considerat ilegal de conducerea statului Vietnamez. Amnesty International a reacționat rapid, criticând Facebook pentru decizia luată: “Conformarea Facebook cu aceste cereri creează un precedent periculos. Guvernele din jurul lumii vor vedea asta ca o invitație deschisa să înroleze Facebook în serviciul cezurii statele“. De-a lungul timpului Facebook a fost presat de mai multe guverne să se supună cenzurii naționale.

Cu toate acestea în august, guvernul de la Hanoi, a cerut companiei americane, să crească restricționarea postărilor critice. Un oficial Facebook a spus: “Am făcut o înțelegere în aprilie. Facebook a respectat înțelegerea și ne așteptăm ca guvernul Vietnamez să facă la fel“.

Oficialul a mai zis că solicitarea de amplificare a cenzurii a venit împreună cu amenințarea interzicerii site-ului de socializare în toată țara. Piața din Vietnam este una din cele mai mari din Asia pentru rețeaua de socializare, aducând un profit de aproape un miliard de dolari.  

Contrar reformelor economice și deschiderii către schimbare socială, partidul Comunist păstrează un control puternic asupra companiilor media. Țara din sud-estul Asiei, este pe locul 175 din 180, la libertatea presei, conform RSF (Reporters without Borders).

Guvernul de la Hanoi a mai încercat să creeze site-uri de socializare care să concureze cu Facebook. Cu toate acestea nu s-a produs nici o migrare semnificativă pentru a reprezenta un pericol pentru gigantul american.

În ultimele 14 luni, Facebook a fost supus unei campanii de denigrare, în toate sursele media controlate de statul Vietnamez.

Întrebat despre amenințările pe care le-a primit compania din SUA, Amnesty International consideră că compania poate să facă mai multe pentru a rezista presiunilor, având în vedere că Facebook nu a fost interzis după ce a contestat cererile guvernului de la Hanoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.