De cele mai multe ori Holocaustul reprezintă în memoria colectivă genocidul întreprins asupra poporului evreu, însă persecuția sistematică și politicile naziste au afectate mult mai multe persoane aparținând altor grupuri. 

Conform datelor istorice 250.000 de membri ai comunității roma și sinti au fost omorâți în timpul Holocaustului, principalul motiv invocat fiind cel al ”inferiorității rasiale”. De asemenea, persoanele cu dizabilități reprezintă un alt grup care a fost supus persecuției naziste, aceștia erau văzuți de autoritățile naziste drept poveri ale unei națiuni glorioase, iar eticheta atribuită în timpul propagandei a fost de ”consumatori nefolositori”. Începând cu anul 1933 intră în vigoare legea sterilizarii obligatorii, care marchează declanșarea programului eugenic în Germania nazistă. 400.000 de oameni au fost victimele legii sterilizării până în anul 1945. Persoane suferind de schizofrenie, tulburări bipolare, epilepsie, debilitate mintală, orbire, surzenie ș.a.m.d se încadrau în mod direct criteriilor impuse de lege.

Izbucnirea războiului determină escaladarea eugeniei naziste, astfel că la 1939 este inițiat programul ”T-4”, care nu prevede altceva decât eutanasia sistematică a persoanelor cu dizabilități sau a delincvenților. Rațiunile economice stau la baza acestei măsuri, în urma căreia aproximativ 7000 de copii au fost uciși în camere de gazare.

O altă ”amenințare” la adresa naziștilor o regăsim în poporul polonez. De această dată măsurile impuse împotriva polonezilor erau luate din rațiuni politice, în acest sens , de teama unei rezistențe poloneze în momentul invaziei țării de către nazișiti, cei din urmă au persecutat o parte a elitei Poloniei. 

POWs sau ”prisoners of war” în traducere ”prizonieri de război” sunt o altă categorie de oameni care au fost uciși în lagărele naziste. Invazia Uniunii Sovietice din 1941 a determinat capturarea unui număr considerabil de prizonieri de război, soldații sovietici erau considerați inferiori. Conform Holocaust Encyclopedia, au fost uciși 3.3 milioane de prizonieri sovietici, în timp ce prizonierii de război americani sau britanici au fost cruțați. 

Un alt impediment în calea renașterii gloriosului popor german era reprezentat de homosexuali, a căror comportament considerat ”deviant” îngreuna creșterea ratei natalității. Drept urmare a Paragrafului 175 al Codului Penal German au fost arestați aproximativ 15.000 de oameni. De altfel, ”asocialii” printre care amintim nevoiașii, PAFA,  alcoolicii, persoane dependente de droguri sau chiar copiii metiși nemți cunoscuți sub denumirea de ”bastarzii Renaniei” au fost victime ale persecuțiilor naziste din timpul Holocaustului. 1500 de nemți, membri ai organizației religioase ”Martorii lui Iehova” au fost închiși în lagăre de concentrare, acestora li se adaugă și oponenții politici, activiștii antinaziști sau disidenții. 

Iluzia unui popor german pur are drept fundament măsuri criminale, precum genocidul sau eugenia. Se poate ”purifica” un întreg popor pe mormântul a milioane de oameni? Analiza retrospectivă asupra istoriei omenirii ne demonstrează că puritatea și perfecțiunea umană rămân astăzi elemente reprezentative unei societăți utopice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.