1 Decembrie – Ziua Primului Președinte al Kazahstanului

0
833
Sursa fotografiei: elbasy.kz

Ziua de 1 decembrie are o semnificație deosebită pentru unele națiuni. Dacă în România este sărbătorită ziua națională, în Asia, mai exact în Kazahstan este sărbătorită Ziua Primului Președinte, având o semnificație statală deoarece pe 1 decembrie 1991 au avut loc primele alegeri libere.

Ziua Primului Președinte al Kazahstanului a fost stabilită în sesiunea plenară a Senatului Republicii Kazahstan din 10 decembrie 2011 când fost adoptată legea ”Despre sărbătorile în Republica Kazahstan” și care prevede ca în fiecare an pe data de 1 decembrie să fie celebrată această sărbătoare.

Semnificația zilei este legată de anul 1991 când au avut loc primele alegeri naționale din istoria țării, iar Nursultan Nazarbaev a devenit primul președinte. Înainte de 1991 el a fost a fost numit în 1989 prim-secretar al Partidului Comunist al RSS Kazahă, iar în 1990 a fost numit primul președinte al Kazahstanului de către Sovietul Suprem.

După căderea Uniunii Sovietice în 1991, Kazahstanul a fost ultima dintre republicile sovietice care și-a declarat independența, la patru zile după Rusia. Nazarbaev, a fost ales ca prim președinte al Kazahstanului la 1 decembrie 1991.

Constituția Kazahstanului prevede că președintele ar trebui să îndeplinească cel mult două mandate de cinci ani. În 2007 Parlamentul Kazahstanului dorind să arate importanța lui Nazarbaev a adăugat un amendament constituțional prin care el a poate avea mandate nelimitate. Cu toate acestea, el s-a retras din funcția de președinte în anul 2019, dar a rămas în alte funcții de conducere din stat.

Pentru celebrarea Zilei Primului Președinte, în data de 27 noiembrie 2020 Ambasada Kazahstanului în Etiopia a organizat un seminar dedicat lui Nazarbaev. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor locale, ai presei, cât și studenți de la Universitatea Addis Abeba.

Ambasadorul Kazahstanului Barlybai Sadykov a făcut o prezentare despre viața și opera al primului președinte, Nursultan Nazarbaev. În timpul mandatului lui Nazarbaev au avut loc reforme politice și social-economice, ambasadorul afirmând că ,,Țara noastră s-a transformat într-un stat modern, democratic, dezvoltat, una dintre cele mai competitive 50 de țări din lume.“

Prim-ministrul Askar Mamin i-a felicitat astăzi pe kazahi în Ziua Primului Președinte al Republicii Kazahstan și a transmis că  ”formarea Kazahstanului ca stat independent cu o economie puternică este indisolubil legată de numele Primului Președinte al Republicii Kazahstan – Elbasy Nursultan Abishevich Nazarbayev”. El afirmă că în contextul crizei economice globale, datorită reformelor efectuate de către Nazarbaev la ora actuală ”Kazahstanul demonstrează un nivel ridicat de stabilitate a economiei naționale”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.