Alegerile parlamentare din Venezuela – între legitimitate și fraudă

0
1006
Sursa: CNN

Duminică, 6 decembrie a fost ziua alegerilor unui nou parlament pentru Venezuela. Cunoscut drept ”Adunarea Națională”, această entitate bicamerală este constituită din 167 persoane ce provin din diferite formațiuni politice.

Rezultatele parțiale (80% voturi fiind numărate) indică prezența unei majorități de voturi (67.6%) câștigate de către coaliția lui Nicolás Maduro. Alegerile au fost masiv boicotate de partidele de opoziție în frunte cu Juan Guaidó, recunoscut de către SUA și încă alte 50 de țări ca fiind liderul legitim al Venezuelei în urma alegerilor disputate din 20 mai 2018. Acele alegeri au dus la un conflict civil încă nerezolvat. Prezența la vot de duminică a fost de doar 31%.

Cu câteva zile înainte de alegeri, Juan Guaidó a îndemnat cetățenii să nu se prezinte la vot: ”Pe 6 decembrie nu va avea loc un vot, ci o fraudă”, cerându-le în schimb să voteze la referendumul organizat împreună cu aliații acestuia pe 12 decembrie.

Pe de altă parte, Maduro a rugat populația să se prezinte la vot, promițând ca, în cazul în care pierde alegerile, să își accepte pierderea.

După anunțarea rezultatelor parțiale, Guaidó a declarat că acestea au fost falsificate și a menționat un șir de nereguli ce au avut loc în Venezuela în ultimii ani, începând cu ”falsa Adunare Națională din 2017 și frauda de la alegerile prezidențiale din 2018. ”. Acesta a promis populației că ”nu ne vom opri, vom rămâne fermi și vom continua să se ducem la îndeplinire mandatul constituțional”.

Puterile internaționale au reacționat rapid la rezultatele parțiale ale alegerilor, reiterându-și poziția în ceea ce privește situația din Venezuela. Ministrul de Externe al Canadei, François-Philippe Champagne, nu a recunoscut rezultatele alegerilor de duminică și și-a manifestat susținerea față de cetățeni în lupta pentru democrație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.