Cresc tensiunile Iran-USA: Trump pregătește un atac în ultimele săptămâni de mandat?

0
550
CNN.com

În apropierea aniversării de un an de la uciderea lui Suleimani, Teheranul spune că se va apăra puternic împotriva oricărui pretext al președintelui american Donald Trump pentru a ataca Iranul.

Iranul se teme de posibilitatea ca Trump să se pregătescă să ordone un atac militar asupra intereselor sale regionale în ultimele trei săptămâni ale administrației sale și a avertizat că va riposta împotriva bazelor SUA din Orientul Mijlociu.

Preocupările au crescut la Teheran în ultima săptămână cu privire la faptul că președintele SUA ar putea autoriza o grevă împotriva grupurilor proxy iraniene, care operează în Irak, sau un atac mai amplu împotriva Iranului.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif l-a îndemnat sâmbătă pe Trump să nu se lase „prins” de un presupus plan israelian de a provoca un război prin atacuri împotriva forțelor americane din Irak. Avertismentul a fost lansat la aniversarea uciderii generalului iranian Qassem Soleimani printr-o lovitură cu drone în Irak de către armata Statelor Unite.

Zarif a remarcat prezența a două bombardiere americane B-52 în regiune la începutul acestei săptămâni, iar un portavion a fost redistribuit în Oceanul Indian.

Pe tot parcursul mandatului prezidențial al lui Trump, Irakul a reprezentat epicentrul confruntărilor directe între Teheran și Washington. În urmă cu un an, o dronă americană l-a asasinat pe generalul iranian Qassem Suleimani în afara aeroportului din Bagdad, iar Iranul a răspuns prin lansarea a până la 30 de rachete balistice la bazele SUA din centrul Irakului și din orașul nordic Erbil. Punctele de aprindere au atras cele două părți mai aproape de o confruntare extinsă decât oricând în ultimele decenii.

Între timp, Pentagonul a declarat joi că va retrage portavionul Nimitz și navele sale de sprijin de pe coasta Cornului Africii, unde fusese staționat după ce s-a ordonat reîntoarcerea sa în regiune la sfârșitul anului trecut. Anunțul a fost văzut ca un semn conciliant de la Washington.

Cu toate acestea, o alta chestiune ar putea crește tensiunile în regiune. Iranul a declarat vineri organului de supraveghere nuclear al Organizației Națiunilor Unite că intenționează să îmbogățească rezervele de uraniu cu până la 20% puritate. Iranul încalcă regulat acordul din 2019 pâna în prezent.

Ambasadorul rus la AIEA (Agenția Internatională de Energie Atomică), Mihail Ulyanov, a raportat informațiile pe Twitter, citând un raport prezentat de către șeful AIEA, Rafael Grossi, consiliului de administrație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.