Donald Trump pus sub acuzare pentru a doua oară

0
750
US President Donald Trump boards Air Force One before departing Harlingen, Texas on January 12, 2021. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) (Photo by MANDEL NGAN/AFP via Getty Images)

Donald Trump marchează o premieră în istoria Statelor Unite ale Americii: el devine primul președinte pus sub acuzare de două ori de către Camera Reprezentanților. Decizia vine în urma evenimentelor nefericite din data de 6 ianuarie 2021, când Capitoliul a fost asaltat de susținătorii acestuia. Astfel, cu 232 de voturi pentru și 197 de voturi împotriva, a fost aprobat articolul de punere sub acuzare pentru incitare la insurecție.

În rezoluția pentru punere sub acuzare se menționează că „sub încurajările Președintelui Trump, membrii mulțimii căreia se adresase, în încercarea, printre alte obiective, de a interfera cu îndatoririle constituționale ale Congresului de atestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020, au pătruns în mod nelegal și au vandalizat Capitoliul, au rănit și au omorât personal al forțelor de ordine, au amenințat membrii Congresului, Vice-Președintele și personalul administrativ. (…) Președintele Trump a pus în mare pericol securitatea Statelor Unite și a instituțiilor guvernamentale. A amenințat integritatea sistemului democratic, a intervenit în transferul pașnic al puterii. (…) Astfel, Donald John Trump, prin comportamentul său, a demonstrat că va rămâne o amenințare pentru securitatea națională, pentru democrație și pentru Constituție, dacă i se va permite să rămână în funcție.”

Nancy Pelosi, Președintele Camerei Reprezentanților, a declarat că Președintele Trump trebuie pus sub acuzare și trebuie condamnat pentru siguranța republicii. Aceasta a numit încă din 12 ianuarie nouă manageri (eng. Impeachment Managers) responsabili cu prezentarea cazului de punere sub acuzare și de înlăturare a Președintelui. Conform Constituției SUA, procedura de punerea sub acuzare poate fi inițiată numai de către Camera Reprezentanților, iar judecată se face de către Senat.

Cu toate că mandatul lui Trump se încheie săptămâna viitoare, aparatul politic american a considerat că acest pas este necesar pentru protejarea valorilor democratice, existența unui asemenea precedent fiind incompatibilă cu ceea ce reprezintă Statele Unite în lume. Astfel, numele lui Donald Trump va rămâne în istorie alături de Andrew Johnson și William J. Clinton în calitate de Președinți SUA puși sub acuzare. Rămâne de văzut care va fi verdictul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.