Se reaprinde conflictul China-India printr-o noua confruntare la granița Himalayană

0
614
http://www.asianews.it/files/img/size3/Indo-China-Border-10.jpg

La distanță de șase luni de la ultima ciocnire, în care muriseră 20 de soldați indieni și un număr imprecizat de militari chinezi, trupele celor doua state s-au reconfruntat cu trei zile în urmă la granița mult pretinsă de ambele state din Munții Himalaya, ciocnire în urma căreia au rezultat numeroși răniți din ambele părți.

Confrom testimonialelor unor funcționari indieni, ultima confruntare a avut loc la Naku La (statul Sikkim), ca rezultat al încercării unei patrule chineze de a pătrunde în zonă pentru a traversa teritoriul indian, însă a fost respinsă. Nu au fost folosite, aparent, arme de foc, ci doar pietre și bastoane.

Naku La este localizat în nordul regiunii Sikkim, care face legătura între Bhutan și Nepal. Este situat la 2 500 de km de regiunea Ladakh, unde 20 de soldați indieni au murit într-o confruntare cu trupele chineze în iunie 2020.

Purtatorul de cuvânt al ministrului de Afaceri Externe chinez, Zhao Lijian, nu a oferit ulterioare detalii referitoare la confruntare, ci a subliniat faptul că <<trupele Chinei sunt angajate în a menține pacea>> și au îndemnat India să <<se abțină de la acțiuni care ar putea escalada sau complica situația de-a lungul frontierei>>.

Zona Sikkim este una dintre cele mai râvnite din granița indo-chineză, ambele state revendicând teritoriul de decenii. Aceasta mică regiune est-himalayană a reprezentat unul din câmpurile de luptă ale războiului din 1962. Fostul regat era sub protectoratul indian în acea perioadă, devenind cel de-al 22-lea stat indian abia în urma referendum-ului din 1975.

Sikkim este în vecinătatea unui platou de mare altitudine cunoscut sub numele de Doklam în India și Donglang în China. India se teme că accesul rutier chinez mai mare la platou ar amenința, din punct de vedere strategic, coridorul Siliguri.

Frontiera din Sikkim este, de asemenea, crucială din alt motiv. Experții militari indieni spun că este singura zonă prin care India ar putea realiza ofensiva sau răspunde defensiv la o incursiune chineză și singura întindere a frontierei Himalaya, unde trupele indiene au un teren și un avantaj tactic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.