Uciderea unui soldat a sporit tensiunile la granița ruso-ucraineană

0
532
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fit.euronews.com%2F2021%2F04%2F09%2Fucraina-russia-guerra-a-un-passo-escalation-militare-al-confine&psig=AOvVaw2gGbClr6hQ97niUS8FdR5K&ust=1618383201424000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCKi6wb_R-u8CFQAAAAAdAAAAABAD

Armata ucraineană a declarat recent că un soldat a fost ucis și altul grav rănit de focul rebelilor separatiști susținuți de Rusia, ostilitățile crescând brusc la granița de est a țării, a raportat agenția de știri AP.

În total, 27 de soldați au fost deja uciși în estul țării în acest an, mai mult de jumătatea numărului de oameni uciși în tot 2020, conform unei statistici care evidențiază tensiunea crescută de-a lungul frontierei ucrainene-ruse.

Rusia, la rândul său, a negat orice acuzație cu privire la trimiterea trupelor pentru a-i susține pe rebeli. Cu toate acestea, oficialii de la Kremlin au declarat că armata ar putea interveni pe cale militară în cazul în care Ucraina încearcă să recucerească zona.

În ultima săptămână, creșterea achiziționării numărului de arme și armament militar din zonă a ridicat un serios semnal de alarmă Occidentului. Casa Albă a declarat la începutul acestei săptămâni că numărul trupelor rusești de la granița ucraineană este la cel ridicat din orice moment din 2014 până acum.

Germania și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noua escaladare a conflictului. Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a cerut o explicație intențiilor Moscovei. Aceasta a declarat pe Twitter că “dacă Rusia nu are nimic de ascuns, ar putea explica cu ușurință ce trupe sunt mutate, unde și în ce scop”.

Berlinul a criticat, de asemenea, absența Rusiei la întâlnirea de ieri a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), la care urma să participe și Federația Rusă, pentru a discuta situația actuală. OCDE însăși, într-un mesaj postat pe Twitter, îndeamnă ca „Rusia să reducă escaladarea și să clarifice mișcările trupelor sale lângă granițele cu Ucraina”.

Pentru a justifica o posibilă intervenție pentru apărarea cetățenilor săi în străinătate, Rusia a distribuit peste 400.000 de pașapoarte cetățenilor din regiunile Donetsk și Luhansk, controlate de separatiști, și locul ciocnirilor din ultimii șapte ani.

Conflictul își are originea încă din 2014, când separatiștii ucraineni au luptat în estul Ucrainei împotriva anexării Crimeii de către Moscova. Peste 14.000 de oameni au murit în conflict, iar eforturile de negociere a unei soluții politice până acum sunt întotdeauna blocate.

Tensiunea între Kiev și Moscova s-a intensificat recent la granițe, în urma declarării intenției Ucrainei dea adera la NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.