Opozantul rus Alexei Navalny a fost transferat la un spital penitenciar

0
36
https://static01.nyt.com/images/2021/04/19/world/19Navalny/merlin_184008714_ca3577e0-458c-4d52-963e-6d005ffb98a4-articleLarge.jpg?quality=75&auto=webp&disable=upscale

Autoritățile penitenciare ruse au declarat că Alexei Navalny, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, a fost transferat la un spital al închisorii la mai puțin de 200 de kilometri est de Moscova.

Medicii lui Navalny au anunțat transferul lui Navalny, accentuând starea de sănătate gravă a pacientului lor, care ar fi putut să moară „în câteva zile” de afecțiuni ale rinichilor și ale inimii. Situația s-a înrăutățit începând cu 31 martie, când Navalny a intrat în greva foamei în închisoare pentru a protesta împotriva lipsei de îngrijiri medicale adecvate. Navalny, care se confruntă cu o pedeapsă de doi ani și jumătate, se plânsese de mult de dureri de spate severe și amorțeală la piciorul drept.

Autoritățile penitenciare au mai declarat faptul că Navalny a fost de acord să îi fie administrate vitamine și că sănătatea sa este „satisfăcătoare”.

Susținătorii săi acuză guvernul rus de implicarea într-un proces lent și chinuitor de asasinare. Aceștia au făcut apel prin proteste în masă la nivel național pentru a convinge autoritățile să-i permită accesul la medici independenți.

Răspunsul internațional nu a întârziat să ajungă. Consilierul pentru securitate națională a Statelor Unite, Jake Sullivan, a declarat că guvernul rus se va confrunta cu „consecințe dacă domnul Navalny va muri”.

,,Am comunicat guvernului rus că ceea ce se întâmplă cu domnul Navalny aflat în custodia lor este responsabilitatea lor și vor fi trași la răspundere de către comunitatea internațională ”, a afirmat Sullivan.

Totodată, Uniunea Europeană și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la rapoartele care arată starea de sănătate a politicianului rus de opoziție. ,,Situația lui Navalny este foarte îngrijorătoare. Am primit o scrisoare de la echipa sa, suntem foarte îngrijorați de sănătatea lui”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene, Josep Borrell, înainte de videoconferința informală a miniștrilor de externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.