Nava Marinei SUA trage focuri de avertizare după o întâlnire strânsă cu nave iraniene

0
528
https://www.reuters.com/resizer/DqHSb4BsLdXg_DG03_MAfFiYYAU=/960x0/cloudfront-us-east-2.images.arcpublishing.com/reuters/GOIXRKJJ65OOPB3J26HYUY5TXE.jpg

Tensiunea din Golful Persic nu prezintă semne de diminuare. Pe măsură ce negocierile nucleare de la Viena continuă, în apele înguste ale Hormuzului și Golfului, mici ciocniri aprind în continuare conflictul dintre Iran și Statele Unite.

În aceste zile, Flota a cincea a Marinei Statelor Unite a denunțat manevrele Marinei Pasdaran împotriva navelor americane printr-o declarație și apoi cu lansarea a două videoclipuri.

Washingtonul a acuzat nava iraniană Harth 55 de un comportament „nesigur și neprofesionist” pe 2 aprilie, concomitent cu anunțul reluării discuțiilor asupra programului nuclear iranian. În videoclipul lansat de Marina SUA, nava Gardienilor Revoluției poate fi văzută tăind de mai multe ori ruta USCGC Monomoy, o navă a Gărzii de Coastă Americane angajată în cadranul din sud-vestul Asiei. O operațiune foarte similară a fost efectuată, din nou de Hart 55, împotriva unei alte nave de patrulare, USCGC Wrangel.

În ultimele ore, Flota a cincea a raportat întotdeauna noi manevre ale bărcilor flotei Gardienilor Revoluției împotriva a două nave de patrulare americane, Firebolt și Baranoff. Navele americane s-au trezit față în față cu vehicule iraniene, chiar la 60 de metri unul de altul. După câteva avertismente prin radio și voce, USS Firebolt a decis să tragă focuri de avertizare trimise catre unitățile din Teheran.

,,Echipajele SUA au emis mai multe avertismente prin intermediul radiourilor și al dispozitivelor megafonice, dar navele IRGCN și-au continuat manevrele pe distanțe scurte. Echipajul Firebolt a tras apoi focuri de avertizare, iar navele IRGCN s-au îndepărtat la o distanță sigură de navele americane ”, se arată în comunicat. “Pe tot parcursul interacțiunii, forțele SUA au comunicat proactiv cu navele IRGCN și au efectuat răspunsuri pre-planificate pentru a reduce riscul de calcule greșite, pentru a evita o coliziune și pentru a reduce situația.”

Aceste nemultumiri apar într-un moment deosebit de important în relațiile dintre Iran și Statele Unite. În primul rând, acestea sunt semnalul că tensiunile pot apărea întotdeauna în orice moment într-o întindere de mare de importanță fundamentală pentru economia regională și mondială.

Golful Persic a fost de mult timp scena ciudatului război purtat între Washington și Teheran și cu implicarea directă a Israelului. Și aceste tensiuni suplimentare din zonă confirmă faptul că marea este teatrul în care se desfasoara această ciocnire.

Flota a cincea a comunicat doar pe 27 aprilie ceea ce s-a întâmplat la începutul lunii în timpul începerii discuțiilor. Un timp extrem de lung, care însă nu a fost exploatat în ceea ce privește al doilea caz, care a avut loc în schimb cu câteva ore înainte de denunțarea marinei SUA. Faptul că cele două episoade au fost raportate cu mai mult de trei săptămâni mai târziu si au fost anunțate public abia acum, ar confirma voința din partea americanilor de a evita cazul diplomatic la începutul discuțiilor.

Dar acum, odată cu declaratiile ministrul Zarif, în care a dezvăluit că linia politică a fost dictată de Gardienii Revoluției, imaginea care s-a dorit să fie arătată este cea a unui sistem militar care nu respectă regulile și care riscă sa arunce în aer negocierile privind planul nuclear iranian. De fapt, degetul nu este îndreptat spre Iran, ci în mod expres împotriva Pasdaranilor, care, nu trebuie uitat, au propria lor flotă și au prerogative specifice și în controlul Golfului Persic.

Acest lucru se traduce și prin confirmarea suplimentară a faptului că adevărata problemă pentru Pentagon sunt tocmai Gardienii Revoluției. Din punct de vedere strategic, gardienii, în special cu Qasem Soleimani mai întâi, aveau puterea deplină asupra strategiei regionale a Teheranului, devenind efectiv brațul politic și armat al Iranului în Orientul Mijlociu. Din punct de vedere tactic, însă, Marina Pasdaran rămâne principalul nod care trebuie rezolvat pentru strategia SUA în Golf.

Gardienii se mișcă cu tactici asimetrice, roiuri de bărci cu motor, sabotaj, atacuri miniere, rachete și operațiuni mixte cibernetice și ascunse. Acțiuni deosebit de incisive care au expus adesea dificultățile flotelor israeliene și americane și ale navelor forțelor arabe din zonă. Videoclipurile servesc la clarificarea faptului că, în negocierile depline pentru programul nuclear, Washingtonul știe care este problema: sistemul politico-militar condus de Pasdaran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.