Caspian Report: Afganistan stă pe resurse minerale în valoare de 3 trilioane de dolari

0
2496

În acest videoclip de la Caspian Report, aflăm mai multe despre resursele minerale vaste ale Afganistanului și despre implicațiile geopolitice pe care aceste resurse le atrag.

Valoarea mineralelor aflate în subsolul Afganistanului este estimată între 1 și 3 trilioane de dolari, având, pe lângă această valoarea monetară imensă, și o valoare strategică semnificativă, deoarece sunt utilizate în diverse tehnologii disruptive. Națiunile care controlează aceste elemente au o poziție de negociere masiv îmbunătățită în viitor, față de competitori strategici.

Aceste resurse au fost pentru prima oară descoperite de Uniunea Sovietică, atunci când au invadat țara. Afganii care au intrat în posesia acestor informații le-au ținut ascunse până în 2001, când talibanii au fost dislocați de la putere de americani. Pentagonul are un interes special în ceea ce privește aceste elemente rare deoarece sunt importante în producția de armament iar principalul jucător pe această piață este China, rivalul strategic al Statelor Unite.

China are și ea interese majore în Afganistan deoarece și ea este un consumator masiv de metale rare, ceea ce îi generează o presiune semnificativă pe resursele proprii. Mai mult, proximitatea Afganistanului dar și suprapunerea cu Inițiativa Centura și Drumul face din Kabul o țintă foarte interesantă pentru Beijing.

Totuși, în ciuda atâtor bogății, cel mai probabil, acestea nu vor vedea suprafața prea curând deoarece o industrie minieră capabilă să valorifice un asemenea potențial are nevoie de o infrastructură de transport de clasă mondială iar asta lipsește cu desăvârșire într-un Afganistan distrus de decenii de război. Mai mult, Afganistan este o țară fără acces la mare, acesta fiind condiționat de o țară cu propria agendă, Pakistan.

Chiar dacă aceste resurse vor fi extrase într-un final, într-un ritm extrem de încet, corupția acestei țări va împiedica distribuția acestei averi către populație și investiția în repunerea Afganistanului pe un drum al reconstrucției. Această investigație OCCRP ne spune cum drepturile de a cumpăra minereuri minate artizanal în apropiere de Kabul au fost cedate de președintele Ghani către o subsidiară a unei firme americane, subsidiară controlată de fratele său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.