Moldova europeană, sub asaltul binomului Dodon-Voronin

0
927

Constituirea alianței electorale formate din PSRM și PCRM în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie nu este o surpriză în contextul în care Kremlinul a schimbat tactica în R.Moldova, după victoria Maiei Sandu la prezidențialele din toamnă astfel încât constituirea unei majorități pro-putiniste din vară este obiectivul major. Alianța dintre Dodon și Voronin arată încă odată disperarea silovikilor moscoviți de a nu scăpa de sub control situația de la Chișinău, iar prin scoaterea în prim plan al celor doi actori politici erodați de vremuri și năravuri politice demonstrează faptul că Moscova nu mai vrea risipirea voturilor de pe eșichierul electoratului pro-putinist captiv. De asemenea, aici vor lupta și oamenii lui Șor, dar și Renato Usatâi, un personaj controversat care în iarnă a fost pro-Maia Sandu.

Pe 11 iulie, miza Moscovei este uriașă și din calculele electorale pare că nu este dispusă să piardă guvernarea, iar ținta acesteia este izolarea Maiei Sandu și implicit îngroparea proiectului geopolitic ”Moldova europeană”. Un astfel de scenariu ar fi catastrofal pentru Maia Sandu care va fi neputincioasă să dărâme o majoritate PSRM-PCRM-Șor. Deși mai este timp până la startul campaniei electorale, amorțeala forțelor de dreapta pro-europene și trecerea ”pe linie moartă” a lui Andrei Năstase arată încă odată dezbinarea și eroarea în care se zbat liderii de dreapta în a schița o alianță pentru menținerea parcursului european al R.Moldova.

Pentru mine asocierea dintre Dodon și Voronin este conjucturală și cerută în plic de Moscova pentru că ambii lideri politici sunt ”deja pensionari” pe scena politică moldavă, însă mai pot crea emoție prin mesajele anti-europene și anti-românești pe care le vor transmite într-o campanie electorală care se anunță încă de acum mizerabilă și plină de clinciuri cu parfum de SVR. În schimb, Maia Sandu pare că are o altă agendă sau strategie întrucât punctează în plan extern la capitolul imagine, iar în plan intern Moscova își adună oastea de strânsură sub conducerea a doi politicieni ajunși la apusul carierei politice. Ce ar mai putea aduce nou în politica moldovenească binomul Dodon -Voronin? Nimic, în afară de circ și mesaje pro-putiniste.

Oare Voronin a uitat trădarea lui Dodon? Dodon a uitat cuvintele grele adresate de bătrânul edec cu grade la defunctul KGB? Cu siguranță că niciunul nu a uitat nimic, însă ordinele Moscovei nu se discută, ci se execută!

„Noi avem deja un spot video despre trădările lui Igor Dodon, despre faptul că Stefan Fule îi trimitea pe Dodon şi Greceanâi la Bruxelles, înainte de a-l vota pe Nicolae Timofti în funcţia de şef de stat. Despre cine şi cât i-a plătit pentru acest vot. Ei vorbesc acum despre integrarea Moldovei în Uniunea Vamală, deşi spuneau că ne-au părăsit pentru că nu vroiam în Uniunea Europeană. Avem ce spune despre aceşti ticăloşi!”, declara Vladimir Voronin, despre Igor Dodon în urmă cu 7 ani, potrivit ZGD.md.

La rândul său, fostul președinte al Republicii Moldova îl gratula duios pe liderul PCRM: ”Astăzi am urmărit un bătrânel mincinos pe nume Voronin – obosit și rătăcit. Un bătrânel care face etichetări și amenință. În tot haosul ce se produce în țară, furturile de sute de milioane, privatizări ilicite, declarații de unire – el a găsit cu cine să lupte – cu socialiștii”.

”În acest context, membrii Consiliului Republican au fost unanimi în opinia privind necesitatea unificării forțelor politice patriotice capabile să învingă în alegeri și să asigure o guvernare profesionistă, responsabilă, cu experiență, în interesul cetățenilor țării și nu în folosul altor forțe străine. Astfel, au fost salutate acțiunile conducerii PSRM în vederea creării unui bloc electoral cu alte partide stataliste, în special cu PCRM. În final, Consiliul Republican al PSRM a decis asupra necesității semnării Acordului de creare a Blocului Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor, ca împreună să învingem la alegeri și să asigurăm conducerea responsabilă a țări, să le oferim cetățenilor ordine și bunăstare. Ca urmare, în această după amiază, împreună cu președintele PCRM, Vladimir Voronin, am semnat documentul oficial de creare a Blocului Electoral al PSRM și PCRM. Să fie cu Doamne ajută!”, a scris Igor Dodon, pe Facebook.

În fața acestei alianțe pro-putiniste, PAS și Maia Sandu trebuie să negocieze o alianță a forțelor de dreapta astfel încât să evite un dezastru electoral în 11 iulie când s-ar putea înregistra surprize mari care vor costa viitorul european al statului moldov. Din nefericire, în această ecuație lipsește Bucureștiul care a mizat pe un cal mort în persoana lui Andrei Năstase, iar Ludovic Orban va trebui cândva să își asume acest lucru dacă este om politic lucid.

„Avem un moment foarte bun în care partidele de dreapta pot forma o guvernare, un guvern autentic pro-european care să dorească schimbarea. Spre deosebire de alte scrutine, partidele pro-europene acum au un mare atu şi acest atu este diaspora. Diaspora s-a transformat într-un element structural. Vedem că forţele de stânga se regrupează, nu ştiu cine stă în spate Moscova sau chiar Vladimir Plahotniuc, pentru că el are anumite pârghii, dar în aceste condiţii trebuie să avem măsuri simetrice şi pe dreapta. PAS-ul trebuie să fie în primul rând interesat ca Platforma DA, unioniştii, dar poate şi alte partide, să treacă în Parlament”, a declarat analistul Ion Tăbîrţă.

De asemenea, există riscul ca PAS-ul să câștige la scor aceste alegeri pentru că se află pe un trend crescător, însă alianța PSRM-PCRM împreună cu Șor să facă majoritatea. Însă cum va juca Renato Usatâi? Va avea Maia Sandu curajul să negocieze cu acesta o alianță secretă pentru viitorul european al R.Moldova? Răspunsurile la aceste întrebări lipsesc pentru moment, însă dacă orgoliile politice vor doborâ calculele politice atunci R.Moldova se va mai zbate în mociorlă ani buni, iar singura șansă va rămâne pe termen lung: REUNIREA.

În opinia mea, dacă Rusia câștiga partida din 11 iulie drumul pro-european al R.Moldova se va încheia definitiv, iar statul moldav va rămâne mult timp în zona gri dintre EST și VEST, pentru că prioritățile vor fi diferite în regiune. De aceea, este important că viitorul președinte al României din 2024 împreună cu viitoarea majoritate politică de la București să pregătească strategia REUNIRII și poate și politicienii moldoveni vor înțelege că aceasta reprezintă unica șansă pentru România dintre PRUT și Nistru ca să aibă un viitor european.

Acest articol a fost publicat inițial pe PressHub.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.