Documentar Deutsche Welle: mașina de cash a lui Kim

0
1181

În acest documentar Deutsche Welle ni se prezintă mecanismele prin care vistieria lui Kim Jong Un se păstrează plină cu bani, principiul de bază din spatele lor fiind exploatarea în diferite forme a populației nord-coreene.

Cu ajutorul persoanelor care au evadat din Coreea de Nord și care acolo aveau o funcție importantă în stat, aflăm despre existența misteriosului birou 39, presupusa entitate de stat nord-coreeană care s-ar ocupa cu gestionarea acestor operațiuni. Fondurile alimentează așa-numita economie de palat, adică tranzacțiile efectuate de Kim și cercul său, în favoarea sa, pentru a-și susține stilul de viață extravagant dar în detrimentul populației generale.

Activitățile prin care serviciile secrete nord-coreene acumulează bani sunt numeroase și marea majoritate sunt ilegale. Acestea includ traficul de persoane, traficul de droguri, fraude de asigurare sau falsificarea de monedă. Pe lângă contrastul dintre fondurile care intră în contul lui Kim și situația economică precară a țării, aceste activități sunt periculoase, în primul rând, deoarece finanțează direct programul nuclear nord-coreean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.