Burkina Faso: sute de cetățeni migrează din cauza masacrelor din Nordul țării

0
543
https://www.nrc.no/image/98958/740a9188.jpg?width=768&height=513&focalPoints=MTI3NSwxMDQ3

De la declanșarea conflictului  până în prezent, 138 de civili au fost uciși într-un atac terorist împotriva unui sat din nordul statului vestic african Burkina Faso. 

Potrivit rapoartelor agenției oficiale de presă Aib, atacul a avut loc noaptea în Solhan, în provincia Yagha a regiunii Sahel. Teroriștii, relatează agenții de securitate, au dat foc și caselor și pieței.

În urma atacului, președintele Roch Kaboré a decretat 72 de ore de doliu național. Potrivit unor surse, numărul morților ar putea fi și mai grav de atât.

„Îmi înclin capul în memoria sutelor de victime civile ale acestui atac barbar și trimit condoleanțele familiilor lor”, a scris președintele Kaboré pe Twitter.

Forțele de securitate și apărare lucrează pentru a-i găsi și neutraliza pe cei responsabili pentru această acțiune disprețuitoare”, a adăugat el, îndemnând cetățenii să „rămână uniți împotriva forțelor răului”. Potrivit localnicilor, masacrul din satul Solhan a început atunci când un comando armat a atacat un post de pază al milițiilor anti-jihad numit Voluntarii pentru Apărarea Patriei care operează în nordul țării.

Potrivit reconstrucției surselor de către Radio France Internationale, după ce au atacat miliția, jihadiștii au început apoi să țintească civili, să omoare oameni și să dea foc caselor și pieței. Surse locale, citate de Radio Omega, raportează că este în curs o contraofensivă a forțelor guvernamentale. “Continuăm să auzim explozii, armata intervine”, a spus un martor.

Voluntarii pentru Apărarea Patriei sunt o miliție paramilitară creată pentru a răspunde atacurilor grupurilor jihadiste care semănă teroare în zonele rurale ale țării de ani de zile. Dar organizațiile umanitare locale, precum Observatorul pentru Demnitatea Umană, au denunțat că grupul se comportă ca „o echipă a morții, împrăștiind dezolarea sub masca combaterii terorismului, cu executări sumare ale civililor, în special a grupurilor etnice fulani”.

Solhan este situat la 14 kilometri de Sebba, capitala provinciei, și a fost scena mai multor atacuri în ultimele luni. În februarie, viceprimarul a fost răpit și ținut prizonier timp de trei săptămâni.

Estul și nordul statului Burkina Faso au fost mult timp scena atacurilor grupurilor jihadiste, printre care: Al Qaeda în Sahel, grupul pentru sprijinul islamului și musulmanilor (Jnim) și statul islamic din Sahara (Isgs).

Liderii mondiali au luat cuvântul în favoarea restabilirii păcii și au transmis mesaje de solidaritate familiiilor victimelor din regiune.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, și-a exprimat duminică profundul regretul pentru uciderea a cel puțin 100 de victime din Burkina Faso la frontiera țării cu Mali și Niger.

“Iranul este gata să împărtășească experiența sa în lupta împotriva terorismului cu țările africane, inclusiv Burkina Faso”, a spus purtătorul de cuvânt al Iranului.

Conflictul a generat o adevarată criza umanitară și imigrațională. Peste 7.000 de familii au fugit din casele lor aflate în regiunea de nord a statului Burkina Faso după cel mai grav masacru din zonă din ultimii ani, a spus guvernul.

La Geneva, purtătorul de cuvânt al UNHCR, Babar Baloch, a evaluat numărul persoanelor care fug de violență la aproximativ 3.300 de persoane, inclusiv peste 2.000 de copii și aproape 500 de femei.

Baloch a declarat că numărul morților de 138 a făcut ca atacul să fie „cu cel mai mare număr de victime din 2015”.

Armata din Burkina Faso este considerată ca fiind slab echipată și antrenată pentru a face față amenințărilor tot mai mari la adresa securității, experții avertizând despre implicațiile în ceea ce privește încrederea oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.