Astăzi se deschide la Berlin cea de-a doua conferință cu privire la Libia

0
494
https://st.ilfattoquotidiano.it/wp-content/uploads/2020/01/19/SUMMIT-libia-630.jpg

A doua conferință referitoare la Libia se deschide astăzi, 23 iunie, la Berlin. Summitul, la care au participat doar miniștrii de externe din țările implicate, și care a fost organizat și co-prezidat de Națiunile Unite și Germania. Conferința s-a concentrat asupra procesului de tranziție treptată către alegerile generale, care vor avea loc în țară pe 24 decembrie.

Printre problematicile care au fost discutate cu prioritate la conferință se numără impunerea încetării focului, embargoul asupra armelor și semnarea unei convenții pentru ieșirea forțelor militare străine din țara nord-africană, începând cu cele ale Turciei și Rusiei.

Printre participanți s-a aflat pentru prima dată un reprezentant al noii administrații americane, conduse de președintele Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken. Conferința a reunit pe toți înalții reprezentanți ai guvernelor din Algeria, China, Rusia și Republica Democrată Congo (RDC), ultimul dintre aceștia prezidând Comitetul Uniunii Africane pentru Libia. Conferința va beneficia, de asemenea, de participarea miniștrilor de externe din Egipt, Franța, Germania, Italia, Libia, Maroc, Olanda, Elveția, Tunisia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit, precum și reprezentanți ai ONU, UA, ai UE și Liga Arabă.

Libia, o țară bogată în petrol, s-a cufundat în haos după ce o revoltă susținută de NATO în 2011 l-a răsturnat pe Muammar Gaddafi și a împărțit țara între Tripolitania, condusă de Guvernul de Acord Național (GNA), susținut de Națiunile Unite, și Cirenaica, de Khalifa Haftar. Fiecare parte a fost susținută de o serie de miliții locale și de puteri regionale și străine. În aprilie 2019, Khalifa Haftar și forțele sale, sprijinite de Egipt și Emiratele Arabe Unite, au lansat o ofensivă cu scopul de a cuceri orașul Tripoli. Campania sa a eșuat după ce Turcia și-a intensificat sprijinul militar pentru GNA.

Un acord de încetare a focului din octombrie a dus la un alt acord privind un guvern de tranziție și alegeri programate pentru 24 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.