Boris Johnson a formalizat retragerea trupelor britanice din Afganistan

0
662
https://www.thetimes.co.uk/imageserver/image/%2Fmethode%2Ftimes%2Fprod%2Fweb%2Fbin%2F74e6c390-6d69-11eb-bc24-b1bb9cd3bc5f.jpg?crop=5805%2C3265%2C237%2C1114&resize=1180

Trupele britanice părăsesc oficial Afganistanul după 20 de ani. Finalul șederii lor a fost oficializat astăzi de premierul Regatului Unit, Boris Johnson, într-un discurs adresat în Camera Comunelor. Evenimentul a fost anunțat în ultimele luni și în acord cu NATO și SUA. Aproape tot contingentul soldaților Coroanei a părăsit deja țara asiatică.

Cele 750 de trupe britanice care se aflau încă în Afganistan, ca parte a unei misiuni NATO mai mari pentru stabilizarea situației din țară, se întorc acasă de săptămâni întregi.

“Nu voi dezvălui momentul exact al retragerii noastre, dar pot spune Camerei că cea mai mare parte a personalului nostru a plecat deja” , a adăugat Johnson într-o declarație adresată în fața adunării de la Westminster. Secretul operațiunilor a stârnit deja controverse în Regat, ca și în alte țări implicate în misiune, și a fost contestat de opoziție. Cu toate acestea, premierul justifică lipsa de vizibilitate mediatică a operațiunii din motive de securitate și interes național. Potrivit The Guardian, Statele Unite ar fi cerut cea mai mare discreție posibilă, din nou din motive de securitate. Președintele american Joe Biden a anunțat, de asemenea, că intenționează să aducă acasă pe cei 2.500 de soldați americani aflați încă în Afganistan.

Johnson a menționat câteva realizări atribuite misiunii conduse de americani, mulțumind armatei britanice și aducând tribut soldaților decedați sau răniți. Totodată, a reamintit cum a avut loc invazia țării în urmă cu 20 de ani, într-un context marcat de amenințarea care tocmai dusese la atacul din 11 septembrie 2001 împotriva Turnurilor Gemene din New York.

“Astăzi, din fericire, situația este foarte diferită. Taberele de antrenament au fost distruse, ceea ce a mai rămas din conducerea Al Qaeda nu mai este în Afganistan și nu au mai existat atacuri teroriste asupra țintelor occidentale efectuate din sol afgan din 2001”, a spus Johnson .

Un număr mic de trupe britanice vor rămâne în Afganistan ca parte a unui grup de lucru al SUA pentru protecția diplomaților străini din Kabul. De asemenea, Ministerul Britanic de Externe intenționează să mențină ambasada britanică în capitala afgană. Între timp, Forțele Aeriene Regale Britanice ar putea fi implicate într-o misiune de sprijin aerian pentru aeroporturile militare străine din Afganistan și țările vecine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.