POLONIA: libertatea presei este pusă în pericol?

0
445
https://epoznan.pl/storage/gallery/80824/LvfP7NZB3tTdnjVggmQxZBQMfrKyPSxd_wmgallery.jpg?1628626130

Polonia iese în stradă pentru a protesta împotriva așa-numitei „Lex Tvn”, dorită de majoritatea membrilor Partidului Lege și Justiție (Pis), de dreapta populistă. Manifestațiile împotriva legii PIS care vrea să „silențieze” mass-media străine au izbucnit în 80 de centre urbane.

“Suntem împotriva unei legi care lichidează efectiv libertatea de exprimare și mass-media prin încălcarea articolului 54 din constituție, care garantează tuturor libertatea de a-și exprima opiniile și dreptul de acces și diseminare a informațiilor”, a declarat Jakub Karyś, leaderul Comitetului pentru apărarea democrației ”(Kod), unul dintre acronimele din spatele protestelor de ieri.

În aproximativ optzeci de centre urbane, cetățenii au ieșit în stradă pentru a spune „NIE” (nu) la un alt pas important în procesul de ,,repolonizare” a acelor mass-media locale, care au rămas în continuare, cel puțin parțial, pe mâini străine. Desigur, pe termen mediu, PIS își dorește, de asemenea, să „repolonizeze” ziarele și posturile de radio deținute de polonezi care nu respectă politica guvernului. În acest caz, lista este încă destul de lungă.

Printre principalele nume din ,,listă” se remarcă cel al ziarului de centru-stânga „Gazeta Wyborcza” publicat de Agora, liberal-conservatorul „Rzeczpospolita” publicat de Gremi Media și postul de radio RMF FM deținut de o agenție germană.

Ieri seară la Varșovia manifestanții s-au întâlnit în fața Seimului, camera inferioară a Parlamentului polonez, în care coaliția condusă de PIS nu mai are majoritate din iunie. Scopul, de data aceasta, este de a distruge compania publică americană Discovery Inc, acționarul majoritar al rețelei TVN, unul dintre cele trei grupuri principale de televiziune din țară.

Noua dispoziție prevede ca antreprenorii din țări care nu fac parte din Spațiul Economic European (SEE) să nu mai poată deține mai mult de 50% dintr-o rețea de comunicare „națională”. Celelalte două rețele principale de televiziune care operează în țară sunt Polsat, televiziune privată poloneză și TVP care, cu canalele sale de stat, au devenit un instrument fundamental în acțiunea de propagandă a guvernului de când PIS a venit la putere în 2015. Datorită pro-știrilor guvernamentale răspândite necontenit de știrile TVP și cecurile „Rodzina 500+” (care consistă în 500 de zloti pe lună pentru fiecare copil plătit tuturor familiilor din Polonia) PIS-ul ar fi cucerit și menținut puterea în Polonia în toți acești ani.

Aceasta explică de ce naționalizarea presei a devenit de-a lungul anilor o adevărată obsesie pentru liderul PIS Jaroslaw Kaczyński. Declarațiile sale cu siguranță nu vor fi binevenite în străinătate, deoarece scopul real al „Lex TVn” este cel de a oferi bun venit în pieța poloneză a companiei americane care deține canale precum Discovery și Animal Channel. Pe de altă parte, relația dintre Varșovia și administrația Biden este orice altceva decât idilică în această perioadă. Anul trecut, președintele polonez, Andrzej Duda (membru PIS), a așteptat o lună înainte de a-l felicita pe Biden după înfrângerea lui Trump la alegerile prezidențiale. Vara aceasta, deci, lucrurile au mers din ce în ce mai rău odată cu aprobarea de către Biden a gazoductului rus Nord Stream 2.

În luna decembrie a anul trecut, gigantul energetic polonez Orlen a reușit să pună mâna pe aproximativ o sută de ziare locale, deținute atunci de grupul german Verlagsgruppe Passau. Dar ,,repolonizarea” mijloacelor nu a fost și nu va fi ceva simplu pentru coaliția aflată la putere.

Două luni mai târziu, mass-media independentă și-a ascuns paginile și a suspendat emisiunile pentru a protesta împotriva introducerii unei noi taxe pe veniturile din publicitate care le-ar minimizat bugetele. În acest caz, în urma protestelor, PIS a decis să se oprească asupra unei măsuri care ar putea intra pe agenda guvernului în orice moment.

Logo-ul ales de organizatorii protestului de ieri, susținut de aproximativ șapte sute de jurnaliști, a fost conceput de celebrul autor de afiș Andrzej Pągowski: în ea litera V, în interiorul logo-ului Tvn, se transformă în cele două degete ridicate în semn de victorie, simbol al Solidarność, legendarul sindicat polonez din anii 1980.

Răspunsul Statelor Unite nu a întârziat să apară. A foat publicată o declarație, semnată de Antony Blinken, site-ul Departamentului de Stat al SUA miercuri seară.

,,Statele Unite sunt profund îngrijorate de proiectul de lege adoptat astăzi de camera inferioară a parlamentului polonez care vizează cel mai urmărit post de știri independent, care este, de asemenea, una dintre cele mai mari investiții ale țării”, se arată în comunicat. Blinken remarcă faptul că Polonia lucrează de zeci de ani la dezvoltarea mediilor gratuite, iar proiectul împins de PIS distruge această lucrare.

,,Mass-media liberă și independentă consolidează democrațiile noastre și consolidează Alianța Nord-Atlantică și sunt esențiale pentru relațiile noastre bilaterale. Marile investiții comerciale americane ne leagă prosperitatea și ne susțin securitatea colectivă, scrie secretarul de stat al SUA. – Polonia este un important aliat NATO care înțelege că Alianța Nord-Atlantică se bazează pe obligații reciproce față de valorile pe care le împărtășim. Aceste legi sunt împotriva principiilor și valorilor statelor moderne și democratice”- a conchis revista sa Blinken.

La urma urmei, odată cu schimbarea propusă de partidul PIS în ceea ce privește impozitul pe publicitate, este încă legitim să sperăm la o victorie a societății civile și a mass-media independente, cel puțin pe acest front. Cu atât mai mult dacă avem în vedere că textul Lex Tvn va avea dificultăți în camerele în care coaliția de guvernare continuă să eșueze din cauza fricțiunilor interne continue. În acest ritm, „divide et impera” a conducerii PIS ar putea ajunge să se întoarcă împotriva partidului însuși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.