Franța cheamă la consultări ambasadorii țării sale din SUA și Australia

0
394
Mandatory Credit: Photo by ANDY RAIN/EPA-EFE/Shutterstock (12019679d) G7 Finance Ministers pose for a family photograph at Lancaster House during the G7 Finance Ministers meeting in London, Britain, 05 June 2021. G7 Finance Ministers meeting in London, United Kingdom - 05 Jun 2021

Agenția de presă rusească TASS titra în data de 18 Septembrie că Franța a hotărât să cheme urgent la consultări ambasadorii săi din Statele Unite ale Americii și Australia ca urmare a anunțului celor două state că doresc să realizeze împreună cu Marea Britanie un parteneriat de securitate.

Ministrul de Externe francez,  Jean-Yves le Drian, a făcut în data de 17 septembrie o declarație de presă prin care motiva decizia luată : “La cererea președintelui Republicii, rechem fără întârziere la Paris ambasadorii noștrii în SUA și Australia pentru consultări. Această decizie excepțională este justificată de gravitatea excepțională a anunțului făcut pe 15 Septembrie de către Australia și Statele Unite.

Anularea programului de submarine clasa Attack ce lega Austria și Franța încă din 2016, și anunțarea unui nou parteneriat cu Statele Unite menit să lanseze studii despre o posibilă viitoare cooperare asupra submarinelor alimentate nuclear, constituie un comportament inacceptabil între aliați și parteneri, ale cărui consecințe afectează viziunea pe care o avem despre alianțele noastre, parteneriatele noastre și despre importanța Indo-Pacificului pentru Europa.”

TASS menționează că în data de 16 Septembrie, Australia, Statele Unite și Marea Britanie au anunțat formarea parteneriatului trilateral denumit AUKUS,  adresându-se problematicii securității în Oceanul Indian și cel Pacific. Astfel, Australia plănuiește să comande construirea  până în anul 2036 a cel puțin 8 submarine alimentate nuclear dar și echiparea forțelor armate cu rachete fabricate în SUA.

Telegraph, citat de TASS, a comunicat astăzi că parteneriatul AUKUS a fost discutat și în cadrul summit-ului G7 care a avut loc în luna iunie. Acest summit a reunit Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Canada, Statele Unite și Japonia alături de lideri din Coreea de Sud, Australia, India și Africa de Sud. Președintele francez susține că deși se pare că există indicii ca AUKUS să fi constituit o temă de discuție între statele fondatoare în cadrul summit-ului, el nu a fost făcut cunoscut reprezentanților Franței atunci.

Ministrul de Externe francez a declarat că Franța nu și-a chemat și ambasadorul din Marea Britanie la consultări, precum a procedat cu cei din SUA și Australia, deoarece “cunoaște politica de oportunism constant a Londrei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.