Discursul lui Joe Biden în cadrul Adunării Generale ONU: ,,nu dorim un Război Rece cu China”

0
431
https://nypost.com/wp-content/uploads/sites/2/2021/09/biden-un-04-2.jpg?quality=90&strip=all&w=1024

Ieri, președintele american a ținut primul său discurs în cadrul celei de-a 76-a Adunări Generale ONU la New York. A vorbit timp de 35 de minute, depășind sfertul de oră atribuit fiecărui vorbitor. Evitând de această dată retorica ce caracterizează, de regulă, discursurile sale, președintele american a depus, în schimb, un efort considerabil pentru a menține împreună „partenerii”, „aliații” și chiar „adversarii”, indicând „cele două urgențe planetare”: pandemia și schimbările climatice.

În timpul primului său discurs la Adunarea Generală a ONU, Joe Biden a declarat că, după retragerea din Afganistan, Statele Unite ,,au deschis o nouă eră a diplomației” și că dorește să colaboreze strâns cu puterile mondiale pentru a aborda amenințările globale. „În loc să continuăm să luptăm împotriva războaielor din trecut, trebuie să ne dedicăm resursele provocărilor care dețin cheile viitorului colectiv: încetarea acestei pandemii, abordarea crizei climatice, gestionarea schimbărilor din dinamica puterii globale, modelarea regulilor lumii pe probleme vitale precum comerțul, informațiile și tehnologiile emergente și abordarea amenințării terorismului așa cum este astăzi, nu așa cum a fost în 2001. Trebuie să lucrăm împreună mai mult decât niciodată. ”

Discursul lui Joe Biden a luat naștere după ce mulți dintre aliații cărora li s-a adresat în ultimele luni și-au exprimat scepticismul cu privire la acțiunile Statelor Unite, frustrați de gestionarea retragerii din Afganistan. Pe scena ONU, Biden a încercat să remedieze acest decalaj de credibilitate, subliniind că singura modalitate de a rezolva criza de sănătate, climatică și economică este prin democrație. Pentru a le aborda, a spus președintele, SUA își vor exploata capacitățile diplomatice și științifice: „Puterea militară a Statelor Unite trebuie să fie ultimul nostru instrument, nu primul și nu răspunsul la toate problemele lumii”. Fără să aducă în discuție China, el a declarat apoi că SUA nu vor un nou Război Rece, ci caută „o concurență puternică”. Amintind de provocările aduse de pandemie, s-a menționat transportul de către Statele Unite a peste 160 de milioane de doze de vaccin către țări din întreaga lume și alocarea a peste 15 miliarde de dolari răspunsului global la Covid-19.

Intervenția președintelui american a luat în considerare și problema încălcării drepturilor omului în Belarus, Siria și Cuba, dar și a crizei climatice. Biden a anunțat dorința de a dubla finanțarea publică pentru a ajuta națiunile în curs de dezvoltare și dorința de a colabora cu Congresul pentru a dubla din nou această cifră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.