Joe Biden reunește Japonia, Australia și India într-un nou summit la Casa Albă

0
533
https://img.jakpost.net/c/2021/03/08/2021_03_08_111127_1615192641._large.jpg

Ieri a avut loc primul summit fizic la Casa Albă al grupului ,,QUAD”, format din președintele Statelor Unite, Joe Biden, prim-ministrul indian Narendra Modi, japonezul Yoshihide Suga și australianul Scott Morrison.

Deși China nu a fost menționată în mod direct, liderii alianței „Quad” au relansat aseară o provocare a Washingtonului la adresa Chinei în Indo-Pacific, promițând să mențină o regiune „liberă și deschisă”, să anunțe noi planuri pentru distribuirea dozelor de vaccin anti-Covid și pentru relansarea economiilor. Summit-ul a fost primul fizic și ar trebui să fie urmat de o nouă întâlnire anul viitor. Cel mai important anunț a venit de la premierul indian Modi, care a promis să restabilească exporturile de vaccinuri către țări luna viitoare, suspendate primăvara trecută din cauza unui val de infecții care a destabilizat situația din India.

Ministrul de externe al Indiei Harsh Vardhan Shringla a declarat reporterilor că vor fi „vaccinuri accesibile și de calitate”, care vor fi livrate „de către Quad în regiunea indo-Pacificică”. Trebuie amintit că în martie anul trecut, înainte de urgența din India și de oprirea exportului de vaccinuri, liderii grupului s-au mobilizat să furnizeze un miliard de doze de vaccinuri țărilor asiatice. Biden, Modi, Suga și Morrison și-au confirmat, de asemenea, hotărârea de a promova „o ordine liberă, deschisă, bazată pe reguli, înrădăcinată în dreptul internațional și fără constrângeri, pentru a consolida securitatea și prosperitatea în Indo-Pacific și nu numai”. Referința se referă în mod clar la atitudinea din ce în ce mai asertivă a Chinei în Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est.

„Suntem de partea statului de drept, a libertății de navigație și de zbor, a soluționării pașnice a litigiilor, a valorilor democratice și a integrității teritoriale a statelor”, se arată în declarația comună emisă la sfârșitul reuniunii. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe japonez, Tomoyuki Yoshida, a subliniat că, în cadrul ședinței, șeful guvernului de la Tokyo, demisionarul Suga, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitățile Chinei, restricționarea autonomiei Hong Kongului și amenințările împotriva Taiwanului. Potrivit observatorilor, summit-ul Quad a servit mai ales lui Biden pentru a consolida conducerea Statelor Unite în Asia în fața ascensiunii influenței Chinei, inclusiv în probleme economice. Primul ministru al Australiei, Morrison, a anunțat că cele patru țări vor lucra, de asemenea, pentru „îmbunătățirea siguranței lanțurilor de aprovizionare cu tehnologii de bază”, cum ar fi „energia curată și semiconductorii” în special.

Întâlnirea a dezbătut, totodată, și crize regionale: India a făcut cunoscut faptul că în timpul întâlnirii și-a exprimat îngrijorarea față de Afganistan și de rolul Pakistanului în întoarcerea talibanilor la Kabul. În comunicatul comun există, de asemenea, o trimitere la Coreea de Nord: liderii celor patru țări au reiterat solicitarea către Phenian de a se angaja în dialog și de a renunța la testele antirachetă, în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. La fel, „necesitatea unei soluții imediate la problema cetățenilor japonezi răpiți” este confirmată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.