Sudanul de Sud a respins raportul ONU referitor la corupție

0
445
https://www.hrw.org/sites/default/files/multimedia_images_2019/201901wr_south_sudan_human_rights.jpg

Guversul sud-sudanez spune că este victima unei „campanii internaționale” după ce raportul acuză elita guvernantă că a jefuit mai mult de 73 de milioane de dolari din 2018 din casele publice.

Comisia pentru Drepturile Omului din Sudanul de Sud a prezentat un raport în care denunță că „Prin deturnarea sumelor uimitoare de bani și alte bogății din casele și resursele publice din Sudanul de Sud, liderii Sudanului de Sud subminează drepturile omului și pun în pericol siguranța”.

Comisia pentru drepturile omului din Sudanul de Sud a fost înființată de Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite în martie 2016 și prelungită în martie 2017 și apoi în martie 2018, martie 2019, iunie 2020 și martie 2021. Mandatul său este de a determina și raporta fapte și circumstanțe , colectează și păstrează dovezi și clarifică răspunderea pentru presupuse încălcări grave și abuzuri ale drepturilor omului și infracțiuni conexe, inclusiv violență sexuală și de gen și violență etnică, pentru a pune capăt impunității și a oferi răspundere.

Comisia investighează cu nu puține dificultăți infracțiunile comise într-o țară care nu cunoștea pacea dinainte, în timpul războiului nesfârșit de eliberare din Sudanul islamic și după independența sa din 2011.

Potrivit anchetelor efectuate de Comisie, în ultimii doi ani, „Peste 73 de milioane de dolari au fost deturnate din 2018, incluzând aproape 39 de milioane de dolari în tranzacții pe o perioadă mai mică de două luni”. Comisia subliniază că această cifră este doar o fracțiune din suma totală jefuită; după cum a recunoscut însuși președintele Salva Kiir în 2012, elitele conducătoare din Sudanul de Sud furaseră peste 4 miliarde de dolari.

În lucrarea din sala de conferințe, Comisia a evidențiat modul în care diversificarea sistematică și ilicită a resurselor de stat a subminat grav drepturile economice, sociale și culturale ale cetățenilor. Aceste jafuri continuă, de asemenea, să alimenteze concurența politică între elite și este un factor cheie în conflictul în curs, încălcări și infracțiuni grave, punând în pericol perspectivele unei păcii durabile.

Recomandările Comisiei adresate guvernului Sudanului de Sud vizează asigurarea faptului că statul este capabil să protejeze și să își îndeplinească drepturile cetățenilor.

Mai mult, raportul subliniază că „elitele Sudanului de Sud au adoptat în mod deliberat un sistem extrem de informal de colectare a veniturilor din petrol, în care absența unei supravegheri independente și a transparenței facilitează și permite deturnarea fondurilor publice. La fel, procesele defecte și opace pentru plățile contractuale, achizițiile și veniturile sunt gestionate ilicit pentru a redirecționa veniturile care nu provin din petrol. ”

În plus, raportul Comisiei arată o altă tragedie legată de corupție și jaful resurselor. Industria petrolieră din Sudanul de Sud este dominată de consorții petroliere iresponsabile, ale căror acțiuni au produs devastări considerabile, inclusiv degradarea mediului și daune ce afectează sănătatea cetățenilor . Debitele de petrol în regiunile Pariang și Rubkona ale Unity State, de exemplu, au dus la nașteri premature, defecte congenitale sau decese la sugari, orbire, disfuncție sexuală masculină și fertilitate scăzută. “

Comisia a reiterat, de asemenea, că toate câștigurile ilicite din infracțiunile economice sunt, de asemenea, unul dintre principalii factori ai conflictului armat din Sudanul de Sud. Autoritățile naționale și elitele au acordat prioritate finanțării aparatelor militare și de securitate față de investițiile în servicii publice, infrastructură și mijloace de trai.

Comisia a identificat mai multe persoane presupuse legate de încălcări ale drepturilor omului și infracțiuni economice conexe și le-a inclus pe lista sa confidențială care va fi livrată Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului pentru a facilita răspunsurile justiției tranzitorii, inclusiv anchetele și procedurile penale “.

Sudanul de Sud înfruntă în prezent instabilitate politică. Acum o săptămână, autoritățile sudaneze au raportat o încercare eșuată de a răsturna guvernul de tranziție al țării, acuzând ofițerii militari și civili care aparțin fostului guvern al președintelui destituit Omar al-Bashir.

Primul ministru sudan, Abdallah Hamdok, a abordat tentativa de lovitură de stat, care a avut loc marți devreme, ca o prelungire a încercărilor anterioare de răsturnare a guvernului de tranziție creat după ce al-Bashir a fost eliminat de la putere în 2019 de către militari, după lunile de protest în masă împotriva administrației lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.